01:55:15 21.04.2024
Stiri

Procurorii cer mandate de AREST pe numele lui Costiuc și Veaceslav Nedelea. A treia persoană a fost ELIBERATĂ, deoarece colaborează cu ancheta. Toți figuranții ar putea să scape BASMA CURATĂ, deoarece expiră termenul de prescripție

Actualitate 14.01.2022 11:56 Vizualizări2818 Autor: Ziarul National
Procurorii cer mandate de AREST pe numele lui Costiuc și Veaceslav Nedelea. A treia persoană a fost ELIBERATĂ, deoarece colaborează cu ancheta. Toți figuranții ar putea să scape BASMA CURATĂ, deoarece expiră termenul de prescripție realitatea.md


Procurorii anticorupție le-au înaintat învinuirile lui Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea în dosarul terenurilor de la Durlești, iar astăzi instanța urmează să se expună asupra demersurilor privind arestarea preventivă a acestora. A treia persoană reținută pe 12 ianuarie, e vorba de o femeie care ar fi implicată în aceeași schemă, a fost eliberată din arest, după ce a acceptat să coopereze cu organul de urmărire penală.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cei trei figuranți sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale Primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei.

Fostul avocat al lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, a menționat că reținerea lui Costiuc și Nedelea ar fi un show ieftin, deoarece fapta a avut loc cu aproape 15 ani în urmă. Acesta a afirmat că peste zece luni expiră termenul de prescripție de 15 ani.

Citește și: Vasile Costiuc ar fi declarat GREVA FOAMEI. Acesta se teme că ar putea fi lichidat fizic: „Acuzațiile care i se aduc lui Vasile Costiuc sunt nefondate, iar acțiunile de compromitere a sa nu vor da rezultate”

Amintim că, potrivit actelor de învinuire, Veaceslav Nedelea, activând în calitate de primar interimar ar fi avut rolul de organizator al grupului, alături de alți funcționari, care ar fi pus în aplicare procedura de repartizare a terenurilor. Alți doi învinuiți, inclusiv Vasile Costiuc, ar fi făcut parte din a doua verigă a grupului - de intermediari.

Citește și: VIDEO // Un fost deputat PD și liderul „Democrația Acasă” au fost REȚINUȚI în dosarul privind înstrăinarea ilegală a terenurilor din raza orașului Durlești. Vasile Costiuc a FILMAT momentul în care procurorii au DESCINS în casa sa

Rolul acestora a constat în încheierea contractelor fictive de vânzare-cumpărare a terenurilor, întocmirea procurilor pe numele celorlalți membri a grupului criminal pentru înstrăinarea ulterioară și obținerea beneficiului material.

Citește și: DETALII // Ce li se incriminează ex-DEPUTATULUI Nedelea și lui Vasile Costiuc, reținuți pentru 72 de ore în dosarul privind înstrăinarea unor terenuri din Durlești. PA anunță că a fost REȚINUTĂ și a treia persoană în același dosar

Prin urmare, cei doi ar fi intrat ilegal în posesia mai multor terenuri, la prețuri derizorii (300 -1 600 de lei lotul), nefiind în listele beneficiarilor, ar fi făcut procuri generale pe numele unuia din organizatorii schemei, care ulterior le-a înstrăinat altor persoane, urmărind obținerea de foloase materiale și deghizarea originii ilicite a bunurilor, în detrimentul bugetului administrației locale. Urmare a acțiunilor ilegale, administrația publică locală a orașului Durlești a fost deposedată de 25 de terenuri cu suprafața totală de 1,7613 ha în valoare de aproximativ 7 750 751 de lei.

Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grupul menționat, conchide Procuratura Anticorupție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md