00:43:45 06.06.2020
 
Stiri

DETALII noi despre schema de CORUPȚIE de la stațiile și gările auto: Cum funcționa aceasta și care era rolul fiecărui angajat

Anticorupție 23.07.2018 16:40 Vizualizări2990 Autor: Ziarul National
DETALII noi despre schema de CORUPȚIE de la stațiile și gările auto: Cum funcționa aceasta și care era rolul fiecărui angajat


Nouă persoane, inclusiv cu funcții-cheie în ÎS „Gările și Stațiile Auto”, sunt învinuite de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu în dosarul privind colectarea ilegală a milioane de lei pentru acoperirea diferitor nereguli ale operatorilor de curse naționale și internaționale.

Procurorii au aflat de la persoanele inculpate cum funcționa schema de corupție și care era rolul fiecăruia în aceasta.

Oamenii legii transmit că de la orice subdiviziune a stațiilor se percepea, în medie, o taxă lunară care varia între 3 000 și 50 000 de lei. Acești bani erau acumulați de la șoferi pentru comiterea diferitor încălcări, cum ar fi nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet etc.

Mai mult, fiecare angajat, în dependență de funcția deținută, era taxat lunar cu sume de până la 1 100 de lei, luându-se în calcul fluxul de pasageri în gară. Banii erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Destinatarii banilor iliciți erau persoanele cu funcții de conducere din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto”, iar subalternii îi colectau de la șoferi fiind și ei presați pentru neîndeplinirea obligațiilor de serviciu și anume de constatare a abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor etc.

Dintre cele nouă persoane învinuite în acest dosar, șase sunt în arest preventiv, iar trei - în arest la domiciliu.

Amintim că angajații Procuraturii Anticorupție au efectuat, săptămâna trecută percheziţii la autogările din 9 raioane ale republicii - Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-o cauză penală privind colectările ilicite de mijloace bănești de către persoane publice din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale. Inițial, oamenii legii anunțat 27 de bănuiți în acest dosar.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md