08:50:46 07.07.2020
 
Stiri

DETALII despre PERCHEZIȚIILE efectuate de procurori la gările şi staţiile auto din R. Moldova. 11 angajați, REȚINUȚI: Șoferii, obligați ZILNIC să dea mită, până la 1,5 MILIOANE de lei pe lună

Anticorupție 17.07.2018 16:30 Vizualizări2875 Autor: Ziarul National
DETALII despre PERCHEZIȚIILE efectuate de procurori la gările şi staţiile auto din R. Moldova. 11 angajați, REȚINUȚI: Șoferii, obligați ZILNIC să dea mită, până la 1,5 MILIOANE de lei pe lună anticoruptie.md


UPDATE // Încă o persoană a fost reţinută de ofiţerii CNA şi procurori, în dosarul gărilor auto. Este vorba despre un dispecer care activa în cadrul filialei Orhei a ÎS „Gările şi staţiile auto”. Persoana este reţinută pentru 72 de ore şi se va afla în custodia CNA. În total, 23 de persoane sunt cercetate penal pentru corupere pasivă, activă şi abuz în serviciu, 12 dintre care au fost reţinute.

Strângeau lunar de la șoferi până la 1,5 milioane de lei, ca să închidă ochii la neregulile admise de primii.

Unsprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto” au fost reținuți pentru 72 de ore, după mai multe percheziții ale oamenilor legii efectuate astăzi în cadrul mai multor dosare penale, pornite pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Cei 11 reținuți, precum și alți 12 funcționari escortați la CNA, sunt bănuiți că ar fi colectat ilegal milioane de lei pentru a acoperi diferite nereguli ale operatorilor de curse naționale și internaționale.

Potrivit procurorilor anticorupție, şoferii erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei.

În urma investigaţiilor, s-a constatat că suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani percepuţi ca „mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale”. Și asta pentru că majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, printre care surplus de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

De asemenea, procurorii au documentat și o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai ÎS „Gările şi staţiile auto”, potrivit căreia responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei.

Amintim că procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat, astăzi, percheziţii la autogările din nouă raioane ale republicii – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău. În urma acestora, au fost reţinuţi patru administratori ai filialelor teritoriale de la Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni, doi şefi din cadrul filialei teritoriale Centru din Chişinău, doi controlori, doi dispeceri şi un casier.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md