05:57:32 01.06.2020
 
Stiri

Principalii importatori de produse petroliere din R. Moldova explică de ce au MAJORAT prețurile la benzină și motorină: Vorbesc despre o posibilă CRIZĂ pe piața livrării de carburanți

Economie 22.05.2019 19:57 Vizualizări1418 Autor: Ziarul National
Principalii importatori de produse petroliere din R. Moldova explică de ce au MAJORAT prețurile la benzină și motorină: Vorbesc despre o posibilă CRIZĂ pe piața livrării de carburanți


Majorarea prețurilor la benzină și motorină în R. Moldova a fost determinată de creșterile recente ale tarifelor la benzină și motorină pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale care au influențat prețul la pompă, susțin principalii importatori ai produselor petroliere în Republica Moldova într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în R. Moldova, dar și în România sau Ucraina, pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

„Subliniem că noile prețuri au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. E vorba, mai întâi de toate, de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe. Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t, creștere de 12,2%. La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%). Și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol., depreciere de 4,95%. De menționat că prețurile la pompă pentru benzină și motorină au crescut, respectiv, cu 5,9% și 5,1%”, se arată în comunicatul semnat de reprezentanții Petrom Moldova, LUKOIL-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.

CITIȚI și SCUMPIREA CARBURANȚILOR // ANRE afirmă că majorarea prețurilor este dictată de piața internațională. Expert independent: „Curios, toți operatorii au stabilit prețuri la fel în aceeași zi”

Potrivit importatorilor, instituțiile statului au cerut, prin intermediul instanțelor de judecată, încă acum un an înghețarea prețurilor la benzină și motorină, perioadă în care agenții economici ar fi înregistrat „pierderi serioase”.

„În aceste condiții, unii agenți economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriașă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor prețuri la combustibil, pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma lor. Facem apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, cităm din același comunicat.

CITIȚI și COMPARAȚIE // Cât costă CARBURANȚII în R. Moldova, Ucraina și România. Motorina comercializată la noi e mai ieftină ca în țările vecine

Mai mult, importatorii de produse petroliere amenință că, în cazul în care instituțiile statului vor încerca să-i oblige să lucreze în pierdere, „vom declanșa acțiunile legale prin care să ne apărăm drepturile”: „Facem apel și la instituțiile statului să manifeste responsabilitate și să nu permită declanșarea unei crize pe piața livrării de produse petroliere”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md