14:36:19 15.06.2024
Stiri

PRIMUL recital de POEZIE POLITICĂ în R. Moldova: „Am transmis un semnal către societate că nu ne resemnăm, nu permitem să fie atacată limba română, nu acceptăm mascarada politică ce ne aruncă în trecutul sovietic”

Social 28.11.2019 17:01 Vizualizări2661 Autor: Ziarul National
PRIMUL recital de POEZIE POLITICĂ în R. Moldova: „Am transmis un semnal către societate că nu ne resemnăm, nu permitem să fie atacată limba română, nu acceptăm mascarada politică ce ne aruncă în trecutul sovietic”


Poeți, prozatori, pedagogi, actori, jurnaliști, studenți s-au reunit miercuri la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu din Chișinău, pentru a participa la un eveniment inedit – un recital de poezie politică, primul în acest secol pe teritoriul pruto-nistrean. Recitalul e o reacție la evoluțiile nefaste de pe arena politică din R. Moldova, poeții arătându-se îngrijorați de înrăutățirea situației în cel mai sărac stat din Europa.

„Prin acest recital de poezie am transmis un semnal către societate că nu ne resemnăm, nu permitem să fie atacată limba română în R. Moldova, nu acceptăm mascarada politică ce ne aruncă în urmă, în trecutul sovietic și nu aprobăm metodele perfide ale politicienilor din RM de a se muta din fotoliu în fotoliu, de a-și urmări cu orice preț propriile interese, ignorându-i în totalitate pe cei care merg la urnele de vot. Schimbările nu se întâmplă, de fapt, e orânduirea de cândva, ușor cosmetizată, în prim-plan aflându-se, din nou, partidul socialist, moștenitorul celui comunist, în frunte cu un personaj ce instaurează treptat dictatura, salutată de Kremlin”, subliniază poeta Irina Nechit, care face parte din echipa de organizatori.

În cadrul recitalului, au citit versuri poeți din diferite generații: Liliana Armașu, Andrei Țurcanu, Arcadie Suceveanu, Radmila Popovici, Teo Chiriac, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, Nicolae Popa, Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Virgil Botnaru, Grigore Chiper, Julie Iaroslavski, Cristina Dicusar, Irina Nechit, Vitalie Șega, Oxana Gherman, Artiom Oleacu ș.a.

Potrivit președintelui Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, Arcadie Suceveanu, astăzi trăim realități teribile: „Noua Danemarcă e mai Danemarcă decât vechea Danemarcă”.

E necesar să urmeze recitaluri mai extinse, chiar în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, afirmă Arcadie Suceveanu. Unul dintre poemele citite de el se numește „Mărul îndrăgostit de vierme” și se referă la viclenia cu care potentații fac și desfac alianțe grotești, doar pentru a se menține la putere.Scriitorul Andrei Țurcanu a menționat că poezia politică vine din Occident, e un gen literar cu rădăcini istorice profunde, și în România există o tradiție a poeziei militante, unul dintre cele mai cunoscute poeme civice fiind „Noi” de Octavian Goga. Titlul poemului pe care l-a citit Andrei Țurcanu este „În țara lui Papură”.

La recitalul de ieri, au fost citite versuri grave, dramatice, dar și unele cu accente satirice, critice, versuri despre libertate, despre dorința oamenilor de cultură, a cetățenilor RM de a urma calea europeană.Mariana Harjevschi, director al Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu, apreciază cu entuziasm astfel de recitaluri: „Un eveniment excelent! Dacă ar avea mai multe ediții, sigur ar avea și mai mulți participanți, pentru că e o atitudine și este educație civică! Mulțumim că Biblioteca Municipală a fost locul și spațiul întâlnirii și dialogului!”.

Emilian Galaicu-Păun i-a îndemnat pe colegii de breaslă să organizeze și în zilele următoare astfel de recitaluri, în diverse locații: librării, biblioteci, cafenele, centre comerciale. Recitalurile vor fi niște manifestări de nesupunere civică și se vor desfășura sub genericul „ZI SANITARĂ (pentru țară)”.

Roman Spătaru


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md