03:39:20 25.07.2024
Stiri

Primele semne de recuperare economică în R. Moldova. Autoritățile prognozează o creștere economică de 2% în 2023. „Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape”

Actualitate 20.11.2023 16:59 Vizualizări1217 Autor: Ziarul National
Primele semne de recuperare economică în R. Moldova. Autoritățile prognozează o creștere economică de 2% în 2023. „Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape”


R. Moldova va înregistra o creștere economică de 2% în 2023, anticipează vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit lui Alaiba, acest lucru se datorează creșterii cererii pentru bunuri și servicii: „După seceta din anul trecut, producția agricolă a sporit cu 28% în perioada ianuarie - septembrie 2023, însumând 29 de miliarde de lei. Această îmbunătățire se datorează în mare parte creșterii producției vegetale, în special a cerealelor, care a condus la o revigorare a exporturilor”.

Exporturile au însumat 346 de milioane de dolari SUA în luna septembrie și au crescut cu 9% față de septembrie 2022, alimentate de livrările de fructe, nuci, uleiuri vegetale, mașini și echipamente electrice, produse farmaceutice etc.

„Industria a crescut cu 1,5% în septembrie, prima creștere din acest an, datorită revenirii industriei alimentare. După o scădere medie de circa 20% în perioada ianuarie - iulie, producția alimentară a crescut cu aproximativ 26% în august - septembrie, cu o contribuție semnificativă din partea producției de uleiuri vegetale, care a crescut de 2,7 ori, și sectorul de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor, care a înregistrat o creștere de 21% în septembrie. Evoluții pozitive în acest an înregistrează și industriile producătoare de mașini, utilaje, produse farmaceutice, băuturi și echipamente electrice”, a adăugat ministrul Alaiba.

Grație unei politici monetare mai relaxate, dar și a dobânzilor în scădere, se atestă îmbunătățiri în creditarea persoanelor fizice, care stimulează consumul. „Începând cu luna aprilie, cererea pentru credite de consum a intrat pe o traiectorie pozitivă, în cele 9 luni înregistrând o creștere anuală de 30% și o valoare de 6,9 miliarde de lei”, a punctat sursa citată.

Totodată, se revigorează și comerțul intern de bunuri și servicii, punctează oficialul: „Vânzările cu amănuntul au crescut în ultimele două luni cu 9%, iar serviciile de piață pentru populație cu 10% în primele opt luni ale anului curent. Serviciile de cazare și alimentație publică au înregistrat o creștere de 20%, serviciile de recreere și agrement cu 10%, iar serviciile agențiilor turistice și tur-operatorilor cu 18%. Alte activități de servicii au înregistrat o creștere semnificativă de 29%”.

„Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape. Există întotdeauna loc de mai bine. Continuăm să creștem economia, în ciuda provocărilor”, a conchis vicepremierul Alaiba.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md