17:25:43 29.11.2023
Stiri

Primele semne de recuperare economică în R. Moldova. Autoritățile prognozează o creștere economică de 2% în 2023. „Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape”

Actualitate 20.11.2023 16:59 Vizualizări892 Autor: Ziarul National
Primele semne de recuperare economică în R. Moldova. Autoritățile prognozează o creștere economică de 2% în 2023. „Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape”


R. Moldova va înregistra o creștere economică de 2% în 2023, anticipează vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Potrivit lui Alaiba, acest lucru se datorează creșterii cererii pentru bunuri și servicii: „După seceta din anul trecut, producția agricolă a sporit cu 28% în perioada ianuarie - septembrie 2023, însumând 29 de miliarde de lei. Această îmbunătățire se datorează în mare parte creșterii producției vegetale, în special a cerealelor, care a condus la o revigorare a exporturilor”.

Exporturile au însumat 346 de milioane de dolari SUA în luna septembrie și au crescut cu 9% față de septembrie 2022, alimentate de livrările de fructe, nuci, uleiuri vegetale, mașini și echipamente electrice, produse farmaceutice etc.

„Industria a crescut cu 1,5% în septembrie, prima creștere din acest an, datorită revenirii industriei alimentare. După o scădere medie de circa 20% în perioada ianuarie - iulie, producția alimentară a crescut cu aproximativ 26% în august - septembrie, cu o contribuție semnificativă din partea producției de uleiuri vegetale, care a crescut de 2,7 ori, și sectorul de prelucrare și conservare a fructelor și legumelor, care a înregistrat o creștere de 21% în septembrie. Evoluții pozitive în acest an înregistrează și industriile producătoare de mașini, utilaje, produse farmaceutice, băuturi și echipamente electrice”, a adăugat ministrul Alaiba.

Grație unei politici monetare mai relaxate, dar și a dobânzilor în scădere, se atestă îmbunătățiri în creditarea persoanelor fizice, care stimulează consumul. „Începând cu luna aprilie, cererea pentru credite de consum a intrat pe o traiectorie pozitivă, în cele 9 luni înregistrând o creștere anuală de 30% și o valoare de 6,9 miliarde de lei”, a punctat sursa citată.

Totodată, se revigorează și comerțul intern de bunuri și servicii, punctează oficialul: „Vânzările cu amănuntul au crescut în ultimele două luni cu 9%, iar serviciile de piață pentru populație cu 10% în primele opt luni ale anului curent. Serviciile de cazare și alimentație publică au înregistrat o creștere de 20%, serviciile de recreere și agrement cu 10%, iar serviciile agențiilor turistice și tur-operatorilor cu 18%. Alte activități de servicii au înregistrat o creștere semnificativă de 29%”.

„Nu am ieșit încă la mal, dar suntem aproape. Există întotdeauna loc de mai bine. Continuăm să creștem economia, în ciuda provocărilor”, a conchis vicepremierul Alaiba.Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Românii regățeni și r...

27.11.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre neoproletcultism

24.11.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Au obosit?

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md