04:59:01 16.04.2024
Stiri

Primăriile și antreprenorii din R. Moldova vor avea acces la fonduri europene de 7,5 MILIARDE de euro, după ce republica noastră a ADERAT la Programul Europa Digitală

Actualitate 20.02.2024 08:30 Vizualizări903 Autor: Ziarul National
Primăriile și antreprenorii din R. Moldova vor avea acces la fonduri europene de 7,5 MILIARDE de euro, după ce republica noastră a ADERAT la Programul Europa Digitală


R. Moldova se alătură Programului Europa Digitală, o inițiativă a Uniunii Europene, care vine cu numeroase beneficii pentru antreprenori, administrații locale, sectorul asociativ și cetățeni. Aderarea la acest program înseamnă că mediul de afaceri, primăriile, ONG-urile și instituțiile centrale din întreaga republică vor avea acces la fonduri europene pentru digitalizare în valoare de 7,5 miliarde de euro.

Acordul de asociere pentru Programul Europa Digitală a fost semnat pe 19 februarie curent, la Bruxelles, de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și Comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru piața internă.

Astfel, R. Moldova va beneficia de sprijin financiar și expertiză pentru a-și îmbunătăți infrastructura digitală și pentru a promova inovația și incluziunea digitală în societate.

Totodată, prin intermediul Programului Europa Digitală, R. Moldova va accelera procesul de digitalizare al întreprinderilor și administrației publice. Acest lucru va sprijini startup-urile și întreprinderile mici și mijlocii, precum și sectorul public, în eforturile lor de a deveni mai competitive și de a îmbunătăți modelele de afaceri prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.

Suportul programului este consolidat prin acordarea unei reduceri de 95% a contribuțiilor financiare anuale ale R. Moldova, până la finalizarea acestuia în 2027.

De asemenea, R. Moldova va participa activ la viitoarele oportunități din domeniul digital, în special în cele patru domenii la care a fost asociată: supercarul, inteligență artificială, competențe digitale avansate, implementare și utilizare optimă a tehnologiilor digitale și interoperabilitate.

Acordul de asociere a intrat în vigoare retroactiv, de la 1 ianuarie 2024, odată cu finalizarea proceselor de ratificare aferente.

Programul Europa Digitală este un program de finanțare al UE axat pe adoptarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, cetățeni și administrații publice. Programul urmărește să accelereze redresarea economică și să modeleze transformarea digitală a societății și a economiei europene, aducând beneficii tuturor, dar în special întreprinderilor mici și mijlocii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md