06:08:52 16.07.2024
Stiri

Primăria capitalei în CĂUTĂRI. Ce problemă are de soluționat

Social 13.12.2015 15:01 Vizualizări1975 Autor: Galina Munteanu


Primăria capitalei în CĂUTĂRI. Ce problemă are de soluționat

Primăria municipiului Chişinău începe consultări publice privind identificarea unei devize pentru stema mare a capitalei.

Potrivit autorităţilor capitalei, în conformitate cu normele naţionale din domeniul heraldicii, municipiul Chişinău, în afară de stema mică pe care o utilizează din 1930 şi care rămâne intangibilă, are dreptul şi la o stemă mare, adică însoţită de sprijinitori, deviză şi alte decoruri.

Este un privilegiu de care beneficiază deja municipiul Bălţi, oraşele Căuşeni, Hânceşti, Orhei, Ungheni, precizează autorităţile locale.

Deviza este un mesaj înscrisă pe o panglică, care se aşază sub scutul heraldic. Ea poate face aluzie la numele purtătorului stemei, la o mobilă din scut, la un eveniment istoric etc. sau poate invoca un proverb, un dicton etc., care exprimă crezul purtătorului stemei.

Stema Chişinăului nu a avut vreo deviză oficială, dar au existat două propuneri făcute pentru aceasta. Este vroba de „Virtus Romana Rediviva” (Virtutea/ vitejia romană reînviată) şi „Prin Noi Înşine”, deviza Ordinului „Coroana României”, instituit de regele Carol I la 10 mai 1881, cu ocazia proclamării regatului.

Participanţii la consultările publice privind identificarea devizei stemei mari a municipiului Chişinău vor avea posibilitatea să voteze pentru una din cele două devize deja propuse sau să recomande o altă deviză, pe care o consideră mai reuşită.

Propunerile noi vor cuprinde: enunţarea devizei propriu-zise; traducerea devizei în limba română, dacă aceasta este în altă limbă; explicaţia devizei, care va cuprinde un scurt istoric al apariţiei şi semnificaţiei acesteia şi o argumentare a potrivirii devizei cu stema municipiului Chişinău. În total, până la o mie de semne.

Data-limită de exprimare a votului şi de prezentare a propunerilor de alternativă este 20 ianuarie 2016, ora 17.00.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md