04:10:26 16.04.2024
Stiri

Prima reuniune de nivel înalt a Dialogului UE - R. Moldova în sectorul transporturilor: Sprijin financiar pentru reînnoirea parcului auto, conectarea rețelelor feroviare la cele din UE, dar și creșterea capacității portului Giurgiulești

Actualitate 20.02.2024 11:23 Vizualizări867 Autor: Ziarul National
Prima reuniune de nivel înalt a Dialogului UE - R. Moldova în sectorul transporturilor: Sprijin financiar pentru reînnoirea parcului auto, conectarea rețelelor feroviare la cele din UE, dar și creșterea capacității portului Giurgiulești


Chișinăul își dorește asistență tehnică de la Bruxelles în implementarea integrală a Acordului UE - R. Moldova privind spațiul aviatic comun, în implementarea legislației în domeniul traficului maritim intern și comunitar, dar și în restructurarea și creșterea capacităților instituțiilor naționale responsabile de căile maritime și navigabile interioare.

Subiectele au fost puse luni în discuție la prima reuniune de nivel înalt a Dialogului UE - Republica Moldov în sectorul transporturilor, desfășurată la Bruxelles. R. Moldova a fost reprezentată la acest Dialog de secretarul de stat în domeniul transporturilor de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Mircea Păscăluță, de secretarul de stat în domeniul infrastructurii drumurilor, Nicolai Mîndra, dar și de reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), Autorității Aeronautice Civile (AAC) și ai Agenției Navale (AN).

Delegația R. Moldova s-au pronunțat pentru consolidarea cooperării în cadrul inițiativei europene „Solidarity Lanes”, participarea republicii noastre la Programul de finanțare al infrastructurii „Mecanismul de Conectare Europeană” (CEF), precum și prelungirea Acordului UE - Republica Moldova privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri.

De asemenea, reprezentanții R. Moldova au solicitat obținerea statutului de membru cu drepturi depline la Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor și deschiderea unui birou al Comunității Europene a Transporturilor la Chișinău, care va facilita accelerarea procesului de integrare în acest sector.

Tot în cadrul reuniunii, s-a discutat despre dezvoltarea și implementarea sistemelor informaționale de digitalizare a serviciilor publice de transport pasageri – „e-Autorizație”, „e-Ticket”, „Autotest”, asistență în implementarea Programului transport modern, în special sprijin financiar pentru reînnoirea parcului auto, conectarea rețelelor feroviare din R. Moldova la cele din UE prin introducerea ecartamentului standard european, dar și despre creșterea capacității Complexului portuar Giurgiulești.

Potrivit MIDR, secretarul de stat Păscăluță a reafirmat la eveniment angajamentul ministerului în ajustarea legislației naționale la cea europeană, inclusiv în domeniile standardelor tehnice, interoperabilității, siguranței, securității, managementului traficului și mediului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md