15:41:33 15.08.2018
 
Stiri

Prima mașină ELECTRICĂ, în slujba unei instituții publice din R. Moldova

Social 10.02.2018 16:00 Vizualizări918 Autor: Ziarul National
Prima mașină ELECTRICĂ, în slujba unei instituții publice din R. Moldova

Institutul Oncologic din Republica Moldova a primit gratuit, ieri, o mașină electrică, echipată cu containere frigorifice pentru transportarea sângelui. Autosanitara a fost donată de „Kaufland Moldova”, la inițiativa Asociației „Centrul Primului Ajutor” din Republica Moldova.

Vehiculul electric E-Golf a costat peste 600 de mii de lei și va transporta în siguranță cantitățile de sânge necesare în activitatea acestei instituții.

Datele statistice arată că, pe parcursul anului 2017, în fiecare zi s-au transfuzat, în medie, 42 de unități de componente hematologice. Volumul total al transfuziilor de sânge, de diferit spectru, realizat pe parcursul anului precedent, a fost estimat la 4 tone și 36 kg. De asemenea, 361 de copii au beneficiat de plasmă și concentrat eritrocitar în situații dificile.

„Departamentul Hematologie din cadrul Institutului Oncologic este cel mai mare consumator de componente de sînge și derivate utilizate în scop curativ și în stări de urgențe medicale, de aceea dotarea instituției cu această autosanitară era vitală. Apreciem înalt implicarea „Kaufland Moldova”, este un model de responsabilitate socială, de care ar trebui să ia exemplu și alte companii private, pentru că doar unindu-ne eforturile vom putea asigura servicii medicale și sociale calitative cetățenilor noștri”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.

„Înzestrarea serviciului de sânge al Institutului cu o autosanitară specializată destinată transportării componentelor hematologice, care săptămânal ating în medie volumul de peste 80 kg, este o excelentă investiție în serviciul de sânge, ceea ce asigură pacienților tratamentul necesar” , a subliniat directoarea Institutului Oncologic, Larisa Catrinici.

Anna-Katharina Scheidereiter, manager CSR Kaufland, a adăugat că sănătatea populației, privită la nivel general, dar și viața fiecărei persoane în parte, nu poate fi neglijată sau lăsată în voia sorții: „Prin donarea acestei mașini ne asumăm un obiectiv major, cel de a fi aproape de necesitățile persoanelor, aflate în dificultate. Suntem conștienți că timpul este mult prea prețios, iar așteptarea este cel mai crud test pentru un pacient ce are nevoie de o transfuzie de sânge”.

Conform datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, în Republica Moldova sunt efectuate în jur de 80 de mii de donări în fiecare an, iar 80 la sută dintre acestea sunt donări voluntare. Această cantitate de sânge este suficientă pentru 130 de mii de pacienți. O singură donare poate salva trei vieți.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md