20:18:22 24.02.2021
 
Stiri

Prețurile la carburanți NU vor scădea. ANRE: „Majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale”

Actualitate 20.01.2021 15:57 Vizualizări863 Autor: Ziarul National
Prețurile la carburanți NU vor scădea. ANRE: „Majorările sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale”


Majorările prețurilor la motorină și benzină ar fi în concordanță cu realitățile internaționale, a declarat astăzi un reprezentant al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul ședinței grupului de lucru responsabil de analiza și monitorizarea prețurilor.

La ședința prezidată de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, discuțiile s-au axat mecanismul de formare a prețurilor, factorii ce determină devierile de prețuri, respectarea cadrului normativ ce reglementează mecanismul de formare a prețurilor la produsele social importante.

Reprezentantul ANRE a informat despre factorii ce au influențat scumpirile produselor petroliere, menționând că majorările „sunt în concordanță cu realitățile pieței internaționale, acestea fiind condiționate de majorarea prețului de import și majorarea accizelor începând cu 1 ianuarie 2021”.

În acest sens, prim-ministrul interimar a dispus crearea unui grup de experți în domeniu, pentru a analiza cadrul normativ ce stabilește modalitatea de reglementare a prețurilor și a înainta, în caz de oportunitate, propuneri de modificare a legislației pentru aplicarea metodei mai eficiente.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a menționat că instituția pe care o conduce efectuează investigații care vizează unii operatori petrolieri: „Chiar dacă nu avem pârghii legale suficiente, trebuie să analizăm opțiunea unei eventuale înțelegeri de cartel între companiile petroliere, care au majorat identic prețurile pentru carburanți”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a prezentat informația cu privire la evoluția prețurilor la medicamentele utilizate pentru tratamentul COVID-19, menționând că tratamentul pacienților cu noul tip de coronavirus este gratuit în spitale pentru toți pacienții, indiferent dacă au sau nu polița de asigurare medicală. De asemenea, aceasta susține că o mare parte din medicamentele prescrise bolnavilor care sunt tratați la domiciliu sunt compensate din Fondurile Asigurărilor de Asistență Medicală.

„Costurile pentru tratamentul COVID-19 sunt destul de mari. Este important ca Ministerul Sănătății să implementeze un mecanism de comunicare, astfel încât cetățenii să fie informați că medicamentele pentru tratamentul COVID-19 sunt compensate. De asemenea, este nevoie de o analiză amplă din partea Ministerului Sănătății privind necesitatea plafonării prețurilor pentru suplimentele alimentare. Trebuie să pregătim terenul pentru îmbunătățirea cadrului normativ”, a punctat Aureliu Ciocoi.

De menționat că prețurile la carburanți au crescut de două ori în ultimele săptămâni. Astfel, prețul la benzină a ajuns la 17,75 de lei (+1,60 de lei), iar al motorinei - la 14,45 de lei (+1,10 lei).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

19.02.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul minoritar a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md