23:15:28 24.09.2020
 
Stiri

Președintele Dodon este acuzat că ar fi TRANZACȚIONAT cu Vadim Krasnoselski trei localități din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului

Actualitate 25.06.2020 13:18 Vizualizări2422 Autor: Ziarul National
Președintele Dodon este acuzat că ar fi TRANZACȚIONAT cu Vadim Krasnoselski trei localități din stânga Nistrului, subordonate Chișinăului


Președintele Igor Dodon ar fi tranzacționat cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, trei localități din stânga Nistrului, care sunt subordonate autorităților constituționale de la Chișinău. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de către parlamentara Platformei „DA”, Stela Macari, care a abordat într-un briefing de presă subiectul ce ține de apariția mai multor situații de conflict în unele localități ale raionul Dubăsari, odată cu instituirea stării de urgență pe 17 martie 2020.

„Mai nou, în spațiul public a apărut un mesaj transmis de președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, care a declarat că „localitățile Vasilievca, Roghi și Corjova se consideră ca fiind parte componentă a Transnistriei, sunt la ei la evidență, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligațiune” și că acest lucru s-ar fi decis între Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.

Din păcate, aceste declarații ale lui Filipov par să fie destul de pertinente, în contextul în care, pe 8 iunie 2020, Guvernul R. Moldova a anunțat ridicarea unor restricții pentru locuitorii din mai multe localități din stânga Nistrului, subordonate autorităților constituționale de la Chișinău, dar în această listă nu sunt incluse localitățile Vasilievca, Roghi și Corjova”, a precizat Macari.

CITIȚI și APEL // Asociația „Promo-LEX” îndeamnă guvernarea R. Moldova să se ABȚINĂ de la acțiuni de susținere a regimului separatist de la Tiraspol: Autoritățile constituționale omit din discuții mai multe localități

În acest context, deputata solicită să fie făcută publică decizia, dar în special autorii, prin care Grigore Filipov a fost împuternicit să facă asemenea declarații ce contravin legii și statutului zonei respective.

„Cu ce drept Igor Dodon își asumă aceste tranzacționări și schimbări de statut ale localităților, ignorând Constituția și alte legi de profil? Probabil nu vom primi explicațiile respective de la Igor Dodon, deoarece chiar de Ziua Suveranitatii R. Moldova a plecat la Moscova să se închine lui Putin, iar la 24 iunie a asistat falnic la parada militară organizată de Kremlin, alături de liderii regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Dar este important să cunoaștem că, tot la 24 iunie, a avut loc o rundă de discuții între membrii Asociației veteranilor de război și conducerea raionului Dubăsari. Veteranii i-au solicitat președintelui raionului, Grigore Filipov, să-și dea demisia și să-și ceară scuze publice pentru declarațiile făcute, de asemenea i-au cerut să întreprindă, în mod de urgență, toate măsurile pentru înlăturarea blocajelor instalate. Totodată, veteranii își revendică dreptul la acțiuni de protest în cazul în care aceste solicitări nu vor fi satisfăcute. Veteranii consideră că declarațiile lui Grigore Filipov reprezintă o insultă a memoriei celor căzuți în războiul de pe Nistru, dar și la adresa tuturor veteranilor de război care sunt astăzi în viață”, precizează Stela Macari.

În legătură cu acest caz, Platforma „DA” solicită convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate de așa-zisele autorități de la Tiraspol: „Cerem aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca „teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și politici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol. Posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE și autoritatea mediatorilor, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”.

Platforma „DA” mai solicită Guvernului de la Chișinău să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului, conform Constituției R. Moldova și dreptului internațional, încetând să arunce „veste de salvare” și concesii ticăloase regimului separatist.

„Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând Guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a precizat deputatul Chiril Moțpan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 25.06.2020 14:37

RM va procura gaze la pret majorat, iar energie electrica de la separatisti pentru a sustine financiar aceasta enclava rusa.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md