21:05:53 07.08.2020
 
Stiri

Premierul Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu care și-ar asuma debursarea banilor europeni către R. Moldova: „Guvernul care a gestionat lucrurile în vara anului 2019 nu a îndeplinit nicio condiționalitate”

Actualitate 10.07.2020 18:51 Vizualizări1334 Autor: Ziarul National
Premierul Ion Chicu o înțeapă pe Maia Sandu care și-ar asuma debursarea banilor europeni către R. Moldova: „Guvernul care a gestionat lucrurile în vara anului 2019 nu a îndeplinit nicio condiționalitate”


Premierul Ion Chicu a mulțumit Uniunii Europene pentru decizia luată astăzi de a debursa cele 30 de milioane de euro, inclusiv zece milioane grant, care reprezintă cea de-a doua tranșă din asistența macro-financiară oferită R. Moldova.

Banii ar urma să ajungă în R. Moldova până la finele lunii curente.

Prim-ministrul susține că „R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile” pentru ca acești bani să vină la Chișinău, nu unii „candidați la funcția de președinte”, răspunzându-i astfel Maiei Sandu, care a declarat ieri că „după luni de insistență din partea noastră, majoritatea parlamentară și guvernul lui Dodon au binevoit să-și dea votul pentru o parte din angajamentele pe care le avea Republica Moldova pentru obținerea acestor bani”.

CITIȚI și DECLARAȚIE // Din cauza lui Dodon și a guvernului său, R. Moldova a RATAT „un cadou de 400 de milioane de lei” din partea UE

„Decizia de debursare a fost luată ca umare a îndeplinirii de către R. Moldova, repet - R. Moldova, nu guverne, nu candidați la funcția de președinte, dar de R. Moldova - a condiționalităților stabilite încă în anul 2017 pentru tranșa a doua, dar și a celor opt condiționalități suplimentare pe care UE le-a înaintat deja Guvernului, în februarie 2020”, a declarat Ion Chicu în cadrul unei conferințe de presă susținute în această seară la Guvern.

Pe lângă Maia Sandu, Chicu a ținut să înțepe și europarlamentarii care au criticat activitatea Guvernului său, citându-l pe comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, care a spus inclusiv că „UE este alături de cetățenii R. Moldova în aceste vremuri dificile”.

„După cum vă amintiți, în 2017, când a fost agreat cu UE acest program de asistență financiară, el prevedea trei tranșe - tranșa a doua va fi debursată acum, tranșa a întâia a fost debursată în octombrie 2019, dar R. Moldova a îndeplinit condiționalitățile în 2017 - 2018, nicicum în 2019. Tranșa a treia este ratată, pentru că R. Moldova nu a reușit să îndeplinească acele condiționalități pe parcursul anului 2019. Din păcate, niciunul dintre cele trei guverne care au fost în 2019, incvlusiv cel care a gestionat lucrurile vara, nu a îndeplinit nicio condiționalitate pentru tranșa a treia”, a adăugat Chicu.

CITIȚI și VIDEO // „Natalia Morari mă roagă să NU o semnez”: În ziua în care UE a alocat R. Moldova 30 de MILIOANE de euro, Dodon se gândește dacă să mai promulge legea care reprezintă o condiționalitate pentru debursarea acestei sume

Oficialul a declarat că legislația cu privire la achizițiile publice și la contracararea spălării banilor a fost adoptată de către Cabinetul său.

Ion Chicu și-a exprimat speranța că în scurt timp vor fi demarate negocieri pentru un nou program de asistență macro-financiară cu UE, informând că Bruxellesul urmează să acorde R. Moldova în viitorul apropiat 100 de milioane de euro pentru combaterea consecințelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, autoritățile au demarat negocieri cu FMI în privința încheierii unui nou program pe trei ani în sumă de peste jumătate de miliard de dolari, dintre care 85% pentru suport bugetar.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 10.07.2020 18:58

Nimic nou sub soare !!! Badaranul pupincurist, impotent profesional, pe nume Vanea Chicu, stie doar sa-i faca pe placul stapanului - s-o sarute in fund pe Sandu, pentru ca-i oponenta Kuliokului. Mediocru e lipsit si de imaginatie - ruguma acelasi rahat, de cand Dodon la facut Piar Ministru. Vezi statistica - blegule !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md