17:30:25 21.02.2018
Stiri

VIDEO // Premierul Filip a cerut de la tribuna principală a ONU includerea unui punct suplimentar privind RETRAGEREA militarilor ruși de pe teritoriul R. Moldova

Politică 23.09.2017 09:00 Vizualizări1142 Autor: Ziarul National

Premierul Pavel Filip a solicitat includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul R. Moldova. Solicitarea respectivă a fost făcută în cadrul unui discurs susținut cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care are loc în această săptămână la New York.

În intervenția sa, șeful Executivului s-a referit în mod special la necesitatea soluționării conflictului teritorial din partea de est a R. Moldova. Pavel Filip a remarcat faptul că acest diferend este alimentat de prezența forțelor militare străine pe teritoriul țării și nu de diferențele de origine etnică sau religioasă a populației din regiune.

În context, premierul Filip a menționat, conform unui comunicat de presă al Guvernului, că R. Moldova pledează în continuare pentru identificarea unei soluții viabile pentru problema transnistreană în formatul de negocieri 5+2, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre și oferirea unui statut special regiunii din stânga Nistrului.

„Considerăm că procesul de reglementare ar putea fi facilitat de transformarea actualei „forțe trilaterale de menținere a păcii” din regiunea transnistreană, la care participă și un contingent din Federația Rusă, într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, prim-ministrul a făcut un apel către comunitatea internațională să susțină includerea pe Agenda sesiunii curente a Adunării Generale ONU a unui punct suplimentar privind retragerea formațiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.


Pavel Filip a specificat că, în pofida principiilor fundamentale ale dreptului internațional, a prevederilor Constituției R. Moldova, dar și a angajamentelor internaționale asumate de către Federația Rusă, trupele militare ale acesteia nici în prezent nu au fost retrase de pe teritoriul țării noastre. Premierul a accentuat că contingentul de pacificatori ruși au un statut legal aparte față de trupele militare ale Rusiei.

„Exercițiile militare desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse, cu participarea tot mai frecventă a forțelor paramilitare ale regimului secesionist de la Tiraspol constituie o adevărată provocare de securitate la adresa R. Moldova. Aceste acțiuni sunt în contradicție flagrantă cu obligațiunile de a respecta cu strictețe principiul neutralității în raport cu părțile aflate în conflict. Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă și necondiționată a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

De asemenea, în alocuțiunea sa, prim-ministrul a vorbit despre procesul de reforme lansat de autoritățile de la Chișinău și a reiterat angajamentul R. Moldova de a susține plenar eforturile ONU îndreptate spre depășirea amenințărilor actuale la securitatea internațională.

„Astăzi, mai mult ca oricând, este necesar un angajament comun al statelor membre ale ONU pentru a răspunde efectiv noilor și vechilor provocări. Din această perspectivă, doresc să reiterez susținerea noastră deplină Secretarului General Guterres pentru agenda sa de reforme axată pe sporirea accentului pe prevenirea conflictelor, repoziționarea dezvoltării în centrul activității organizației și reformarea managementului intern al ONU”, a subliniat Pavel Filip.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Lilia 23.09.2017 11:04

Niciodata nu m-am gindit ca acestia de la guvernare pot sa se porneasca impotriva rusilor. Se pare ca deja stiu pe cine voi vota la alegeri.

Realist 23.09.2017 11:24

Are coaie omul acesta. Am vazut ca cei prezenti in sala il aplaudau

Ion 23.09.2017 13:26

Pavel Filip este cea ma buna tarfa a criminalului Vlad Plahotniuc!!!!

Rustin 23.09.2017 13:56

Dodon trebuie să stea acum cu corvalolul și să fumeze nervos într-o parte.

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

12.02.2018 09:15 Nicolae Negru Eșecul major al Guvernului Filip

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md