PREMIERE medicale în R. Moldova: Doi pacienți cu anevrism de aortă abdominală și altul care suferea de hidrocefalie, salvați la Institutul de Medicină Urgentă și la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” prin intervenții inedite
Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă și la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” au salvat recent trei pacienți prin intervenții minim invazive, realizate în premieră în R. Moldova.
În primul caz, o echipă multidisciplinară de medici de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), formată din chirurgi vasculari, anesteziologi și medici imagiști, a realizat o operație revoluționară pentru tratarea anevrismului de aortă abdominală (EVAR), o dilatare anormală a unui vas de sânge, care poate duce la ruperea acestuia și la pierderi masive de sânge, punând astfel viața pacientului în pericol.
Metoda minim invazivă implementată, cunoscută ca operația EVAR, a tratat cu succes primii doi pacienți. Costurile financiare, de 500 000 de lei pentru ambii pacienți, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
„În cazul anevrismului de aortă abdominală simptomele sunt adesea absente până la apariția complicațiilor. De aceea, este recomandat ca persoanele în vârstă să efectueze o examinare ultrasonografică a abdomenului pentru depistarea timpurie a anevrismelor și pentru a beneficia ulterior de consultația unui chirurg vascular. Tratamentul endovascular al anevrismului de aortă abdominală presupune plasarea unor stent-grafturi speciale în aortă, prin mici incizii sau puncții în regiunea inghinală, pentru a exclude anevrismul din circuitul sangvin, prevenind astfel ruptura acestuia. În majoritatea țărilor europene, implementarea operației EVAR a demonstrat o eficiență clinică excepțională, reducând semnificativ procentul de complicații postoperatorii grave și rata mortalității”, transmite IMU.
O altă premieră pentru medicina autohtonă a bifat și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, care a realizat prima intervenție chirurgicală minim invazivă pentru tratarea hidrocefaliei, o afecțiune caracterizată de acumularea anormală de lichid în cavitățile creierului.
Operația a fost realizată cu ajutorul unui dispozitiv medical modern, care permite drenarea lichidului acumulat din creier spre cavitatea abdominală. În comparație cu metodele tradiționale de tratament, dispozitivul este pentru sistemul medical o soluție eficientă și minim invazivă.
Primul pacient tratat prin această metodă este o femeie din raionul Taraclia.
Din echipa de specialiști care a operat pacientul au făcut parte neurochirurgul Vladimir Dolghi, anesteziologul Alexandru Anghel și asistentele Victoria Bolocan și Ina Haritonov.
„Sistemul sănătății național devine unul modern cu adevărat. Investițiile majore în personalul medical, dezvoltarea lui profesională, în infrastructură, echipamente ne aduc în rând cu sisteme din țări mult mai dezvoltate”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch