13:32:11 25.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // USMF „N. Testemițanu” a înregistrat tulpinile de SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul Republicii Moldova

Actualitate 22.09.2020 20:38 Vizualizări2011 Autor: Ziarul National
PREMIERĂ // USMF „N. Testemițanu” a înregistrat tulpinile de SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul Republicii Moldova


Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este prima instituție din R. Moldova care a înregistrat, în premieră, datele despre genomul complet SARS-CoV-2 în repozitoriul internațional GISAID.

Astfel, savanții de la Chișinău au reușit obținerea, încă la finele lunii august curent, a unui tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

Această realizare științifică se datorează colaborării cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie/International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology (ICGEB) și a fost prezentată astăzi în cadrul teleconferinței cu genericul „Primele rezultate ale secvențierii complete a genomului virusului SARS-CoV-2 din Republica Moldova și colaborări viitoare”, organizată de Departamentul Cercetare a USMF „Nicolae Testemițanu”.

În total, pentru secvențierea completă a genomului viral SARS-CoV-2, la ICGEB au fost trimise șapte probe, selectate de la pacienții cu diferite forme clinice, din diverse zone geografice ale republicii, dintre care patru au fost secvențiate complet.

Profesorii moldoveni au avut suportul Dr. Alessandro Marcello din Italia, liderul grupului de cercetători din cadrul Laboratorului de Virusologie Moleculară al ICGEB, iar acum sunt analizate rezultatele pentru a găsi soluții privind anihilarea maladiei COVID-19.

Academicianul Stanislav Groppa afirmă că această realizare permite determinarea diversității virusului în populaţia R. Moldova.

„Am putea face unele prognozări şi aprecieri a procesului de evoluare şi reprezentativitate în R. Moldova. Secvenţierea are un rol foarte important în a aprecia gradul de mutaţie - mutaţiile modifică viruslenţa virusului sau nu, îl face mai virulent sau din contra devine mai puţin virulent? Este şi o altă problemă. Dacă persoanele care au fost bolnave şi o nouă formă mutantă apare, oare persoanele date vor mai face un coronavirus sau nu?”, a explicat Stanislav Groppa.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md