22:57:05 27.05.2024
Stiri

PREMIERĂ // Cancer tratat cu robotul Da Vinci

Știri 28.07.2018 12:03 Vizualizări1863 Autor: Livia Grecu


PREMIERĂ // Cancer tratat cu robotul Da Vinci Sursa: digi24.ro

Premieră la un spital din Braşov. Prima operaţie de extirpare a unei tumori de col uterin, făcută cu un robot Da Vinci, s-a încheiat cu succes. A fost urmată, rapid, de o intervenţie similară. Ambele operaţii au fost făcute de chirurgi români, asistaţi de un medic francez, specializat în chirurgie robotică.

Pacientele operate au 41, respectiv 76 de ani. Ambele fuseseră diagnosticate cu boli maligne ale uterului.

Lucian Puscașiu, chirurg: Abordarea pe cale robotică este optimă pentru acest tip de pacient care are câteva serioase comorbidităţi dincolo de boala pentru care facem operaţia, care este o afecţiune malignă.

Mihai Căpâlnă, chirurg: E o operaţie care nu impune o incizie abdominală. În schimb vederea tridimensională a robotului conferită de sistemul optic al robotului, precum şi manevrabilitatea crescută a braţelor robotului ne conferă un plus de precizie în ceea ce priveşte actul chirurgical.

Intervenţiile au fost făcute de o echipă de medici din Braşov şi Târgu Mureş şi supervizate de un chirurg francez, renumit în toată Europa.

Fabrice Narducci, chirurg Centrul Oscar Lambret Lille: Intervenţile minim invazive sunt viitorul operaţiilor. În viitor, putem avea ocazia ca pacientul să vină în aceaşi zi, dimineaţa, să i se facă operaţia şi să fie externat după-amiază.

Robotul DaVinci e folosit frecvent în intervenţile făcute la acest spital privat din Braşov.

Bogdan Moldovan, manager spital: Înseamnă o nouă deschidere pentru pacienţi. E clar că şi pentru noi înseamnă un orgoliu profesional, încă un lucru adăugat în portofoliu. Dar în spatele acestui lucru stau nişte oportunităţi pentru pacienţi.

Cele două paciente operate au plătit costul intervenţiilor - aproximativ 7.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate decontează cel mult 1.500 de lei, în astfel de cazuri. Zece operaţii similare sunt programate, la unitatea medicală, în următoarea lună.

Sursa: digi24.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md