„Prăjitură îmbătată”, un delicat DESERT englezesc pentru SĂRBĂTORILE de iarnă


Pe lângă budinca de Crăciun, curcanul la cuptor și plăcintele cu carne, britanicii se mai răsfață cu un desert delicios pe mesele de sărbători. Trifle este o combinație reușită de blat, fructe, jeleu, cremă și frișcă, așezate în straturi și servite reci la finalul mesei.
De peste patru sute de ani, trifle încântă mesele speciale ale britanicilor. Este un desert simplu, dar sofisticat în același timp, care are o apariție spectaculoasă prin straturile perfect aliniate în recipiente transparente. Este un desert care încântă și adulții, și copiii, pentru că poate fi creat și în variantă alcoolizată, dar și în una mai dulce cu sirop fără alcool.
Deși a fost făcut celebru de bucătăria britanică, trifle este la origini un desert spaniol numit bizcocho borracho sau „prăjitură îmbătată”, adusă în Anglia de Regele Filip al II-lea al Spaniei prin căsătoria cu Regina Maria I, în 1554.
Primele deserturi trifle erau un simplu amestec de cremă peste un blat însiropat. Abia la mijlocul sec. al XVIII-lea, trifle a început să semene cu desertul din prezent. În rețetele menționate în 1850 trifle era compus din piscoturi sau macarons stropite cu brandy sau vin alb, un strat de dulceață de zmeură, un strat generos de cremă și frișcă.
Trifle este un desert atât de îndrăgit de britanici, încât de-a lungul timpului a fost menționat și în literatură de Charles Dickens și, mai recent, de J.K. Rowling în „Harry Potter și Piatra Filozofală”.
Pe mesele de Crăciun și-a făcut loc ca o alternativă ușoară pentru mult mai celebra budincă de Crăciun, considerată un desert delicios, dar extrem de dens și aromat.
Trifle poate fi pregătit într-un singur vas mare sau în mai multe pahare mici, care să încorporeze o porție.
Trifle cu zmeură
Ingrediente (pentru 10 porții):
95 g +2 linguri zahăr
60 ml suc proaspăt de lămâie
200 g gem de zmeură
500 g zmeură proaspătă (sau fructe de pădure)
480 ml frișcă lichidă
600 g blat/ pandișpan cu vanilie
Mod de preparare:
Pune la fiert 95 g zahăr cu 60 ml apa și sucul de lămâie și lasă pe foc 1-2 minute, până când se dizolvă zahărul. Lasă să se răcească.
Amestecă gemul cu trei sferturi din zmeura proaspătă și zdrobește ușor fructele.
Bate frișca lichidă cu 2 linguri de zahăr.
Taie blatul/ pandișpanul în bucățele mici și unge pe toate părțile cu sirop cu lămâie.
Așază bucățelele de blat la baza a 10 pahare transparente, întinde deasupra lor un strat de gem cu fructe, apoi un strat de frișcă și repetă până când obții încă două straturi din fiecare. Decorează cu restul de zmeură și pune la frigider până înainte de servire.











































































