Pomicultorilor le-a ajuns cuțitul la os și anunță proteste: „Cât o să continue situația aceasta?”
Pomicultorii din R. Moldova anunță proteste, dacă bugetul pentru anul 2016 nu va fi aprobat în viitorul apropiat.
Aceștia se arată nemulțumiți de faptul că Legea bugetului pentru anul 2016 „este tergiversată” și ei nu-și primesc compensațiile promise de doi ani deja.
„Doar după aprobarea acestui document, peste o sută de producători de fructe vor avea dreptul să primească datoriile la compensațiile care au fost anunțate încă în anul 2014, după introducerea embargoului de către Federația Rusă. Mai mulți pomicultori apreciază situația creată cu achitarea acestor compensații drept bătaie de joc față de ei. Dânșii așteaptă aceste plăți de aproape doi ani, perioadă în care banii promiși s-au devalorizat cu aproximativ 50%. Mulți dintre ei au suferit anul curent în urma înghețurilor din 26-27 aprilie. În cazul în care în perioada imediat următoarea bugetul nu va fi adoptat, pomicultorii își rezervă dreptul de a recurge la acțiuni de protest”, susține Alexandru Slusari, președintele „UniAgroProtect”.
Intenția de a protesta este confirmată și de Aurel Bradu, un pomicultor de la Edineț care deține 140 de hectare de livezi și căruia statul trebuie să-i plătească peste 660 de mii de lei compensații.
În această primăvară, livădarul a fost „lovit” și de înghețuri.
„Din 90 de hectare de măr, doar 15 nu au fost afectate de înghețuri. Dintr-un singur sector, au înghețat și 11 hectare de pruni și 60% din cireși”, enumeră Aurel Bradu de la Edineț.
Acesta a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că ia credite pentru a se menține pe linia de plutire.
„Am luat credite și continuăm. Acum vreau să iau pentru recoltare, motorină etc. Dar cât o să mai continue situația aceasta? Când facem investiții, luăm în calcul și ajutorul promis, dar acesta nu mai vine. Am fost la Ministerul Agriculturii și ministrul a spus că o să ne dea și pentru îngheț. Dar când o să dea? Copilul nu plânge când nu-i dai jucăria, dar plânge când îi arăți jucăria și nu i-o dai”, susține pomicultorul de la nord.
Menționăm că Legea Bugetului pentru 2016 a fost aprobată de Guvern și urmează a fi dezbătută în Parlament.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”