04:04:07 19.03.2024
Stiri

Politologul Dan Dungaciu AVERTIZEAZĂ că o parte a alegătorilor de dreapta privește cu reticență negocierile reprezentanților „ACUM” cu PSRM

Politică 24.04.2019 14:00 Vizualizări2028 Autor: Ziarul National
Politologul Dan Dungaciu AVERTIZEAZĂ că o parte a alegătorilor de dreapta privește cu reticență negocierile reprezentanților „ACUM” cu PSRM


Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, crede că, actualmente, Blocul „ACUM” este în cea mai mare dificultate. Asta pentru că o parte a electoratului acceptă o eventuală colaborare cu PSRM pentru „dezoligarhizarea” instituțiilor de stat, iar o altă parte a alegătorilor „se uită cu suspiciune la aceste discuții și nu cred că cea mai bună soluție”.

„Aceste negocieri sunt, de fapt, și politice, și mediatice. Asta este cea mai proastă formulă într-o negociere, deoarece fiecare parte se gândește că aceste negocieri pot să cadă și pot să moară înainte de a se naște și războiul mediatic, în perspectiva unor anticipate, este la fel de important. Mediatic vorbind, dacă negocierile eșuează, PSRM pierde mai puțin decât „ACUM” în cazul anticipatelor”, a declarat acesta, în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit lui Dungaciu, atunci când dansezi cu diavolul, există riscul ca diavolul să danseze cu tine.

„Știm că Igor Dodon s-a adresat la Curtea Constituțională (CCM) și vrea să afle dacă președintele poate anunța un premier, dacă nu este constituită o majoritate. În 2018 asta nu s-a putut face, dar acum, dacă domnul Dodon face o argumentație bună, CCM ar putea să-i dea dreptate. Dacă CCM îi va permite domnului Dodon să propună un premier, atunci toate cărțile vor fi la el și PSRM. Dacă CCM o să-i permită dlui Dodon să nunească un premier, toate negocierile pe care „ACUM” le face se vor încheia cu un eșec de imagine pentru „ACUM”. În perspectiva alegerilor locale, asta ar fi o chestiune greu de gestionat”, a menționat sursa citată.

La rândul său, deputatul PPDA, Igor Munteanu, admite că unii alegători ai blocului acceptă discuțiile cu PSRM, iar alții – nu: „Dacă nu facem acest lucru, unele segmente importante ale electoratului nostru vor fi dezamăgite de acțiunile noastre. Alte segmente se simt înfuriate de faptul că noi discutăm cu socialiștii. Noi încercăm să manifestăm maximum de prudență asupra unor decizii, care pot să ne coste. În același timp, vrem să avem un „exit” în condițiile în care agenda ascunsă a socialiștilor se va adeveri și ei vor merge la braț cu Vlad Plahotniuc în următoarele aventuri electorale sau politice”.

Politologul Dungaciu a mai adăugat că nu i se pare corectă logica că nu ar conta ce fel de alianță faci, doar ca să-l scoți din joc pe Vlad Plahotniuc.

„Când spui că îți este indiferent cine cu cine face alianță, dar să fie scos un anumit personaj politic din R. Moldova, asta sugerează de fapt că ești foarte interesat de ce se întâmplă în R. Moldova. Nu există atâta interes nici măcar pentru dl Plahotniuc. Am văzut și ultimele declarații făcute, inclusiv de reprezentantul UE la Chișinău care vorbea despre persoane care nu trebuie să fie în coaliție, dacă au apărut în raportul Kroll. Știe toată lumea ce fel de personaje sunt în raportul Kroll. Nu e vorba nici de dl Plahotniuc, nici de PD. Nu mă refer la cele care ar fi trebuit să fie, mă refer la cele care sunt. Dacă Dodon va propune un premier suficient de atractiv și de neutru pentru PD și suficient de atractiv pentru Blocul „ACUM”, mingea va fi la Dodon. Igor Dodon va face jocurile și există riscul enorm ca Blocul „ACUM” să se trezească în offside, ca urmare a acestui gest al domnului Dodon și a unei Curți Constituționale care în R. Moldova este mereu surprinzătoare”.

În același context, Dan Dungaciu a mai spus că, în cazul în care Dodon va avea posibilitate să desemneze premierul, atunci el va juca aceeași carte pe care a încercat să joace și Blocul „ACUM” după prima ședință întreruptă a Parlamentului: „Adică, expunerea unui pachet de „dezoligarhizare” pe care să și-l asume cine dorește. Domnul Dodon va veni cu un premier, care înlocuiește acest pachet de „dezoligarhizare”. Acesta este un joc neutru, nu se va vorbi despre o alianță, vor fi alianțe neformale și conjecturale în jurul acestui premier. Pentru început poate fi și un guvern tehnocrat pentru salvarea aparențelor, mai apoi va fi unul vizibil”, a conchis politologul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md