16:22:36 04.08.2020
 
Stiri

Platon și-ar fi infiltrat „BRIGADA” sa în anturajul conducerii Procuraturii Generale

Actualitate 01.07.2020 11:00 Vizualizări1179 Autor: Ziarul National
Platon și-ar fi infiltrat „BRIGADA” sa în anturajul conducerii Procuraturii Generale rise.md


„Eliberarea cunoscutului raider Veaceslav Platon, implicat, doar pe teritoriul R. Moldova, în zeci de scheme de preluare ilegală a unor companii, artizanul spălătoriei de zeci de miliarde de dolari din Federația Rusă, numită „laundromat”, unul din principalii beneficiari ai jafului bancar din 2014, provoacă și astăzi multiple semne de întrebare în rândul cetățenilor, care nu cunosc dedesubturile întregii scheme”, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, este greu de închipuit „cum un personaj de asemenea anvergură, cu „renume internațional”, poate fi eliberat în doar câteva săptămâni, după ce a fost condamnat la închisoare pe ani buni, în mai multe dosare”.

Citește și: DOC // Un deputat de la Chișinău, îngrijorat de încercarea Procuraturii de a-l disculpa pe Platon: „Există informații precum că disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Rusiei, al cărui agent ar putea fi Platon”

„Răspunsul e simplu - Platon a început să construiască scheme pentru eliberarea lui încă de când a fost reținut, dar după schimbarea guvernării în iunie anul trecut pânza de păianjen a început să se contureze și chiar a început să aducă rezultate, imediat după schimbarea procurorului general.

Platon a folosit formula clasică: s-a aliat cu dușmanul dușmanului său, care în iulie era Igor Dodon, înfricoșat de o posibilă revenire a lui Vlad Plahotniuc în R. Moldova. Încă în iulie anul trecut se vorbea despre inițierea negocierilor dintre Dodon și Platon, intermediarul fiind Vladimir Țurcan, cel care la scurt timp după aceasta a ajuns președinte al Curții Constituționale.

Pentru că și-a găsit aliatul, apetitul lui Platon a crescut astfel încât nu-și mai dorea doar eliberarea. Dar și o ieșire triumfală, așa cum îi place lui, în care din racket, să se transforme în eliberatorul țării”, subliniază sursa citată.

Una din primele acțiuni ale lui Platon după schimbarea procurorului general a fost să-l înconjoare pe acesta cu procurori fideli lui. Vechi amici, care l-au ajutat să-și acopere schemele mai vechi, încă de la începutul anilor 2000.

„Astfel, la scurt timp după numirea procurorului general începe un aflux de cadre la Procuratura Generală, de vechi procurori, plecați sau alungați din sistem. Printre aceștia se strecoară și Vasile Levițchi și Alexandru Casir, din anturajul lui Platon, numiți în acea perioadă și „brigada lui Slava”.

Spre exemplu, anume Levițchi a fost cel care a clasat în anul 2001 dosarul lui Platon, ceea ce a permis eliberarea sa, iar câțiva ani mai târziu ajunge adjunct la Procuratura Anticorupție. Din funcția respectivă, împreună cu Alexandru Casir, cei doi protejau interesele economice și financiare ale lui Platon, gestionând multiplele dosare ale acestuia, astfel încât să nu mai ajungă la o finalitate clară. Anume așa s-au plimbat în toți acei ani, fără niciun rezultat, dosare precum Cristal-Flor, Lidiana-Lux, Energoalians, RED-Nord, Liga-2, Glodeni-Zahăr, Moldindconbank și multe multe altele, toate clasate în timp, iar statul, condamnat prin Curți de Arbitraj la achitarea unor despăgubiri fabuloase”, conchide sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


V. Pădureanu 01.07.2020 12:35

Asta e deja aproape de descifrarea cine e stoianoglo - ”who is who” independentul...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md