18:14:02 23.07.2025
Stiri

Plahotniuc ar putea fi „OBLIGAT” să cedeze pe cale amiabilă frecvența TVR1

Social 17.07.2013 13:42 Vizualizări1323
Plahotniuc ar putea fi „OBLIGAT” să cedeze pe cale amiabilă frecvența TVR1
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și președintele României, Traian Băsescu, au abordat, astăzi, în cadrul întrevederii avute la Chișinău și problema retransmiterii pe teritoriul R. Moldova a postului public TVR1.

Despre aceasta a anunțat chiar președintele Nicolae Timofti, după întrevederea avută cu Traian Băsescu.

„Am stabilit să rezolvăm cât mai curând, pe cale amiabilă, problema retransmisiunii pe teritoriul Republicii Moldova a televiziunii publice române TVR1”, a spus Timofti.

Retransmisia TVR1 a mai fost întreruptă, în 2002, pentru aproximativ şapte luni, autorităţile invocând atunci argumente de ordin tehnic şi juridic. Ulterior, în 2007, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a acordat frecvența cu acoperire națională companiei TLF M Internaţional („2 Plus”), iar TVR1 a dispărut din casele cetățenilor Republicii Moldova pentru trei ani.

Abia în noiembrie 2010, CCA de la Chișinău a aprobat o decizie potrivit căreia TVR 1 urma să fie retransmis pe rețeaua națională din Republica Moldova, pe care a difuzat și până în 2007. Frecvența fusese acordată companiei Telefe-M International, care o gestionează și în prezent și pe care difuzează postul de televiziune „2 Plus”, controlat de Vladimir Plahotniuc.

„Elementele determinante pentru luarea deciziei noastre de a difuza programe din grila televiziunii române au fost atât preferințele publicului moldovenesc pentru programele acestei televiziuni, cât și demersurile lansate de către Ambasada României la Chișinău, prin persoana Excelenței Sale ambasadorul Marius Lazurca”, se spunea în noiembrie 2010 într-un comunicat al Telefe-M. Doar că această companie care ar fi controlată de Plahotniuc nu a ținut cont de „preferințele publicului moldovenesc” și a plasat în grila de programe mai multe seriale de producție rusească, telenovele traduse în limba rusă etc., retransmițând TVR1 selectiv.

De menționat că, la 31 iulie 2007, CCA a decis, cu votul a cinci membri din nouă, să scoată la concurs rețeaua pe care era retransmis TVR 1, la cererea Ministerului Dezvoltării Informaționale. Decizia a venit pe fundalul unei răciri a relațiilor dintre București și Guvernul comunist moldovean. Motivul invocat a fost că Societatea Română de Televiziune (SRTv) nu-și achita obligațiile financiare față de ÎS „Radiocomunicații”, care asigura partea tehnică a retransmisiei.

La scurt timp, SRTv a declarat că partea moldovenească a fost informată despre identificarea unor surse de finanțare încă la începutul lunii iunie 2007, dar aceasta nu a condus la modificarea deciziei CCA. SRTv a atacat Guvernul moldovean la CEDO, la 1 august 2008.

Ministerul Justiției de la Chișinău a anunțat că SRTv a inițiat în octombrie 2009 o procedură de reglementare amiabilă, pe care Ministerul Justiției a acceptat să o urmeze, în vederea revenirii TVR 1 în spațiul audiovizual al Republicii Moldova.

„Reglementarea amiabilă” a însemnat oferirea retransmisiei postului public de televiziune de la București în mâinile TLF M Internațional care decide de sine stătător ce să retransmită și ce nu din grila TVR1.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri
23.07.2025 08:23 477 Horoscopul zilei 23.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte