03:41:38 25.07.2024
Stiri

Peste jumătate de MILIARD al R. Moldova, SALVAT la Paris

Anticorupție 13.04.2016 09:55 Vizualizări2531 Autor: Ziarul National
Peste jumătate de MILIARD al R. Moldova, SALVAT la Paris


Curtea de Apel din Paris a dat câștig de cauză, ieri, R. Moldova în litigiul pe care îl avea cu firma „Komstroy”, succesoarea „Energoalians”, iar bugetul republicii a fost scutit de plata a aproximativ 593 de milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, dar și 540 mii de dolari pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj.

Banii pretinși reprezentau o „datorie neachitată” de „Moldtranselectro” firmei „Energoalians”, asta deși Curtea de Conturi a stabilit încă în anul 2002 că întreprinderea moldovenească nu are niciun fel de datorie față de compania ucraineană care ar fi livrat în anii 90 energie electrică R. Moldova.

Decizia instanței de la Paris a fost făcută publică de Ministerul Justiției de la Chișinău. Curtea de Apel din Paris, Franța, a recunoscut drept ilegală sentința arbitrară adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din R. Moldova.

CITIȚI și R. Moldova, ochită „platonic” la Paris

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.

După decizia Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat „MoldATSA”, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”.

Procesele judiciare au fost declanșate în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova.

După decizia de ieri de la Paris, R. Moldova nu va mai fi obligată să achite peste jumătate de miliard de lei firmei ucrainene.

Vedeți povestea întregului litigiu AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md