17:12:46 25.07.2024
Stiri

Pesta porcină, confirmată în două ferme de la nordul R. Moldova: Animalele, sacrificate, iar ducerea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare sau târguri de animale, interzise pe teritoriul R. Moldova

Actualitate 17.06.2024 11:29 Vizualizări769 Autor: Ziarul National
Pesta porcină, confirmată în două ferme de la nordul R. Moldova: Animalele, sacrificate, iar ducerea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare sau târguri de animale, interzise pe teritoriul R. Moldova Ferma
Poză simbol


Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță recompense de 50 de euro pentru fiecare cadavru de mistreț depistat și raportat la autorități

Pesta porcină africană „a dat iama” în două ferme comerciale de capacitate mică din R. Moldova - una din satul Gârbova, raionul Ocnița, și alta din satul Vărăncău, raionul Soroca.

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat, pe 14 și pe 16 iunie curent, prezența virusului pestei porcine africane în probele recoltate de la porcii domestici din cele două ferme.

Subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au demarat imediat acțiuni pentru eradicarea focarului, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Animalele din cele două ferme au fost sacrificate, fiind restricționată, de asemenea, mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

Autoritățile solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți. La fel, proprietarii de porci sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

În același context, cetățenii sunt sfătuiți să nu procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și să nu aducă produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse la frontieră.

ANSA mai anunță că este dispusă să acorde persoanelor care notifică autoritățile despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md