05:37:17 04.12.2023
Stiri

Persoanele juridice de drept public și anumiți furnizori de servicii, obligați să se protejeze de atacuri cibernetice

Actualitate 16.03.2023 13:26 Vizualizări1568 Autor: Ziarul National
Persoanele juridice de drept public și anumiți furnizori de servicii, obligați să se protejeze de atacuri cibernetice
Poză simbol


Persoanele juridice de drept public și anumiți furnizori de servicii vor fi obligați să respecte măsuri de securitate a rețelelor și sistemelor informatice, pentru a se proteja de atacuri cibernetice.

Un proiect de lege votat astăzi în două lecturi de către Parlament prevede desemnarea unei autorități competente în domeniul securității cibernetice, care va identifica și supraveghea furnizorii de servicii, pentru ca aceștia să asigure un nivel adecvat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

Furnizorii de servicii vor fi identificați în baza mai multor criterii, printre aceștia regăsindu-se cei care prestează un serviciu dependent de o rețea sau sistem informatic, perturbarea căruia ar putea avea un impact semnificativ asupra ordinii publice, a securității publice sau a sănătății publice.

Acești furnizori vor fi obligați și să raporteze incidentele cibernetice semnificative.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul proiectului Uniunii Europene „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance” și transpune mai multe directive UE. Acesta are scopul să creeze cadrul normativ primar care să asigure un nivel suficient de ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informaționale în Republica Moldova, capabil să asigure protecția intereselor vitale ale persoanelor fizice și juridice, ale societății și ale statului, precum și a intereselor naționale ale Republicii Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md