17:57:15 25.04.2019
 
Stiri

Patru operații de TRANSPLANT în doar două zile, la Spitalul Clinic Republican: Trei pacienți cu rinichi „noi” și altul cu ficat sănătos

Social 19.10.2018 10:21 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Patru operații de TRANSPLANT în doar două zile, la Spitalul Clinic Republican: Trei pacienți cu rinichi „noi” și altul cu ficat sănătos

Patru pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, în urma unor operaţii de transplant efectuate în doar două zile, la Spitalul Clinic Republican.

Astfel, medicii au efectuat trei transplanturi de rinichi - două de la donator în viață și un transplant de la donator în moarte cerebrală, dar și un transplant de ficat.

Una dintre persoanele benefeciare de transplant de rinichi este Inga Rusu, care s-a aflat trei ani în lista de aşteptare. Luni, pe 15 octombrie, pacientei i-a fost prelevat un rinichi de la un bărbat aflat în moarte cerebrală.

„Mă simt foarte bine, mai ales ţinând cont de faptul că am scăpat de o procedură care mă ţinea locului. Sprijinul şi încurajarea medicilor m-au determinat să merg înainte, iar acum sunt fericită că trăiesc”, declară cu emoție Inga Rusu.

Operatiile de transplant renal au fost efectuate de medicii din Clinica Urologie, Dializa și Transplant Renal, în comun cu profesorul Jean-Paul Squifflet din Belgia, care care vine de mai mulți ani la Chișinău pentru activități în domeniul transplantului renal. Din echipa de anesteziologi care a fost implicati în operații au mai făcut parte Prof. Victor Cojocaru, Igor Rîmbu și Sergiu Ursul.

„Pe moment, pacienţii operaţi sunt în Secția terapie intensivă şi se simt bine. Rinichii şi-au reluat funcţia, iar acum urmează o recuperare de câteva zile, după care pacienții vor fi transferaţi în secţie”, a raportat Dr. Prof. Adrian Tănase, şeful Clinicii Urologie, Dializă şi Transplant Renal.

„Actul de transplant este unul foarte costisitor şi necesită aparatură ultra performantă pentru anestezie, pentru întreţinerea pacientului. Noi astăzi avem aici, la Spitalul Clinic Republican, toate posibilitățile de a salva vieți omenești și asta ne bucură enorm", a adăugat Victor Cojocaru, directorul Clinicii anestezie şi terapie intensivă.

Operația de transplant de ficat a fost efectuată de către Prof. Adrian Hotineanu, medicii Sergiu Burgoci, Grigore Ivancov, Dumitru Cazacu și Vitalie Sîrghi. Echipa de anesteziologi a fost formată din Prof. Victor Cojocaru, Elena Rîmbu, Iana Cotorcea.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md