14:13:25 06.07.2025
Stiri

ILEGAL // FANTOMA unui boier, la Bulboaca

Social 09.11.2014 13:49 Vizualizări8162
ILEGAL // FANTOMA unui boier, la Bulboaca

Patrimoniu // Monument de arhitectură de categorie națională, înscris în Registrul Monumentelor din R. Moldova ocrotite de stat, conacul boierului Constantin Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, s-a transformat de ani buni într-un bloc de locuit, neînregistrat astăzi la Cadastru

Locuitorii din Bulboaca nu știu despre existența unui conac în localitatea lor, iar mulți dintre ei s-au arătat mirați atunci când i-am întrebat unde se află curtea boierului Mimi. „Nu știu, nu am auzit de așa ceva”, „La mine în mahala precis nu este, dar în sat iaca nu știu”, „Conac? Da’ ce-i acolo? Prima data aud, precis la noi în sat?”, dădeau din umeri localnicii. Chiar dacă acest conac se află lângă fabrica de vinuri, aproape de intrarea în sat, reprezentanții primăriei nu s-au arătat binevoitori să ne explice cum putem ajunge la curtea boierului. „Da’ ce vă trebuie? Pe cine să găsiți acolo?”, ne-a întrebat secretara.

Conacul privatizat, vândut, cumpărat

De mai mulți ani deja, camerele din casa boierului Mimi s-au tot vândut și cumpărat. De la proprietar la proprietar, astăzi în clădirea conacului locuiesc patru familii. Cu toate acestea, conacul se află într-o stare deplorabilă. Acoperișul este uzat, piatra cade, unele uși nu mai există, iar ferestrele, de pe vremea boierului, urmează a fi schimbate, așa cum ne spune chiar mătușa Valentina, proprietară a două camere din conac. „În interior am dat podul mai jos, am mai pus unul, căci era foarte înalt. Am făcut reparație generală, ne-am făcut baie, soba veche am stricat-o, am făcut alta. Iată vrem și ferestrele să le schimbăm, că astea sunt prea mari, dar nu avem bani acum. Aici ne-am construit bucătărie, casa este foarte veche. Am cumpărat camerele cu opt mii de euro de la un fost polițist”, ne spune mătușa Valentina, fără a ști că locuiește într-un monument ocrotit de stat. „Care monument? Aici de mult trăiesc oameni”, afirmă ea.

Boierul din Albania, căsătorit în Bulboaca

După cum arată cercetările istoricului Iurie Colesnic, familia lui Constantin Mimi este originară din Albania, dar, după mai multe răscoale, a ajuns în Basarabia. Constantin Mimi s-a îndrăgostit de Iulia, fiica negustorului Vartan Titreanț din satul Bulboaca, iar la 16 aprilie 1893 s-au căsătorit și au crescut împreună trei copii. Boierul deținea mai multe moșii în județul Tighina, printre care și o proprietate primită de la soția sa, iar în anii ’90 ai secolului al XIX-lea a devenit stăpânul pământurilor din Bulboaca. În 1901, aproape de conacul său a construit blocul central al gospodăriei vinicole, după un proiect inspirat din arhitectura fabricilor vechi franţuzeşti. Conacul, cu camere spațioase și înalte, cu sistem de aerisire și geamuri luminoase, se află în spatele vinăriei, pe un deal de unde se vede o mare parte din sat.

Boierul care a promovat vinul moldovenesc

Constantin Mimi a contribuit la modernizarea viticulturii şi vinificaţiei autohtone și a promovat vinurile basarabene la târguri internaţionale. Soiurile europene i se păreau cele mai potrivite pentru clima Basarabiei, fapt pentru care boierul a studiat vița-de-vie la o Școala superioară din Franța, iar realizarea practică a efectuat-o la moșia sa de la Bulboaca. Acolo a început cultivarea unor sorturi noi de viță-de-vie și producerea vinului în cantități mari, care ajungea la Moscova, Odesa și Vladivostok. Constantin Mimi a promovat în Moldova sortul „Aligote”, care a fost adus și cultivat prima dată de el. Boierul Mimi este una dintre personalitățile basarabene care au marcat, prin activitatea lor, destinul Basarabiei la începutul secolului al XX-lea. A fost ultimul guvernator al Basarabiei și director al Băncii Naţionale Române de la Bucureşti.

Bloc de locuit, neînregistrat

Clădirea conacului este astăzi într-o stare jalnică. Partea din mijloc este reparată și are ferestre noi, dar partea din spate, unde la fel locuiește cineva, arată groaznic. Ușa nu există, geamurile sunt sparte, iar peretele se dărâmă. Cu toate acestea, locul unde se află conacul boierului este identificat în registrul cadastral ca teren, iar după o decizie a Consiliului local din 28 februarie 2014, bunul imobil a fost declarat „teren stins”. Înregistrată este doar anexa la conac, construită de mătușa Valentina, care are în proprietate noua construcție și o parte din conac. Deși în conac locuiesc patru familii, printre care și familia mătușii Valentina, conform registrului cadastral, alți proprietari nu sunt identificați. „Eu am viză de reședință, am documente în regulă, tot. Mi se pare că este aici o familie care nu are acte, dar eu plătesc tot cum trebuie, nu am nicio datorie”, spune femeia.

Primarul din Bulboaca: „Casa boierului nu-i”

În timp ce reprezentanții primăriei ne spun că acest conac a fost o școală rusă, moș Alexandru, care are 62 de ani și locuiește lângă conac, zice că școala este o construcție separată și nu are legătură cu conacul. „Eu aici m-am născut și, de când mă țin minte, în casa boierului au locuit oameni. Școala este o clădire aparte, aici, alături”, ne arată moș Alexandru. În același timp, întrebat care este situația conacului, primarul din Bulboaca, Nicolae Bălănel, s-a cam încurcat în declarații. Inițial, ne-a spus că nu știe despre existența acestei clădiri și nici despre situația sa cadastrală, iar apoi a afirmat că s-a transformat într-un bloc de locuit, despre care nu știe multe detalii. „Casa boierului nu-i, nu am auzit de așa ceva. Nu locuiește nimeni acolo. Nu m-am interesat despre asta și nu m-am întâlnit cu această problemă”, a spus primarul. Întrebat despre decizia din 28 februarie, prin care terenul unde este conacul a fost declarat „teren stins” și iradiat din registrul cadastral, Nicolae Bălănel ne-a spus că el nu știe nici despre o astfel de decizie. „Consiliul ia deciziile, eu nu țin minte să fi semnat așa ceva. Nu-s la curent cu asta. Am întrebat și inginerul cadastral și la fel nu știe despre așa decizie. Acolo cândva a fost școală, apoi a fost dat ca bloc de locuit. Poate foștii primari sunt la curent, eu nici nu sunt originar din acest sat”, a precizat primarul.

Cristina Frolov, director la Vinăria „Mimi Wines” și complexul „Castelul Mimi”

„Noi am restaurat în totalitate vinăria boierului. Conacul însă nu ne aparține, el este acum într-o stare deplorabilă. Vrem să-l restaurăm, dar este o problemă cu locatarii. Ei ne cer sume foarte mari și să le oferim case noi. Am încercat de mai multe ori, ne dorim să-l includem în complexul turistic al „Castelului Mimi”, să-l facem un muzeu accesibil pentru public. În acest caz, trebuie să se implice și statul, să se ocupe de locatari, iar noi vom cumpăra conacul și-l vom restaura în totalitate. Sunt patru ani de când lucrăm la restaurarea vinăriei, iar în vara anului 2015 vrem să deschidem acest complex turistic. Situația conacului trebuie grăbită, căci clădirea se distruge”.

Ion Ștefăniță, director la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova (AIRM)

„AIRM va face operativ o solicitare către administrația publică locală din Bulboaca să ia monumentul la evidență cadastrală. Deja, reprezentanții APL, cu organul fiscal, vor iniția procedura civilă și, prin hotărâre de judecată, să pună clădirea la balanța primăriei”.

Autor: Daniela Hadei
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte