20:07:56 25.09.2020
 
Stiri

„Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!": Campanie lansată în R. Moldova

Știri 28.01.2020 18:00 Vizualizări490 Autor: Ziarul National
„Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!


„Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!" este genericul unei campanii naţionale de prevenire a cancerului uterin. Aceasta a fost lansată la Chişinău, marţi, 28 ianuarie, şi se va desfăşura până la 31 martie.

Campania este organizată ca răspuns la rata joasă de informare a femeilor din țara noastră privind necesitatea efectuării testului citologic (Pap-test) o dată la trei ani. Acest test, efectuat de femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani, împreună cu vaccinarea în adolescență, asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin.

„Vreau să vorbesc în calitate de femeie, mamă şi soră, atenţionând că viaţa are prioritate, iar cea mai valoroasă prioritate este sănătatea. Vreau ca acest mesaj să ajungă la inima fiecărei femei şi care să înţeleagă că una dintre cele mai răspândite forme de cancer poate fi prevenită, efectuând un simplu test citologic, o dată la trei ani, care se face gratuit în fiecare policlinică”, a afirmat la evenimentul de lansare a campaniei Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, citată de Moldpres.

Acţiunea este susţinută de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova), Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății și International Cervical Cancer Prevention Association.

Potrivit UNFPA Moldova, jumătate de milion de femei din lume sunt diagnosticate cu cancer la col uterin, însă rata îmbolnăvirii printre femeile din Europa de Est şi Asia este de zece ori mai mare. „Rezultatele unui studiu arată că în Republica Moldova doar 40% dintre femei fac testul citologic, ceea ce este o cifră prea mică. Mare parte din femei care nu merg regulat la medic sunt din spaţiul rural, multe spun că nu au timp, că le este frică, iar altele nici nu ştiu că există un aşa test. Prin această campanie trebuie să ajungem la cât mai multe femei din ţară, să le informăm şi să le oferim o şansă în plus”, a relevat Natalia Plugaru, reprezentantul UNFPA Moldova.

La rândul său, Valeriu Sava, reprezentantul SDC, a menţionat faptul că Elveţia a susţinut în R. Moldova mai multe campanii de ocrotire a sănătăţii, implicându-se şi în organizarea actualei. „Acţiunea "Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!" este foarte importantă, or, femeile din Moldova merită o asistenţă medicală de calitate şi în timp util”, a spus Sava.

Campania „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!" vine ca urmare a programului Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, care s-a desfăşurat, în perioada 20-27 ianuarie, şi în Republica Moldova. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind 6,9% din toate formele de cancer întâlnite la femei. În Republica Moldova, anual, sunt înregistrate 370 de cazuri, or, circa 4200 de femei trăiesc astăzi cu această maladie. Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md