05:24:15 25.09.2021
Stiri

PAS anunță că pregătește un nou proiect de lege care să reglementeze prețurile la benzină și motorină

Actualitate 14.09.2021 11:43 Vizualizări1687 Autor: Ziarul National
PAS anunță că pregătește un nou proiect de lege care să reglementeze prețurile la benzină și motorină
Poză simbol


După ce au modificat recent legislația care stabilește inclusiv afișarea zilnică, pe pagina Agenției Naționale de Reglementări în Energetică (ANRE), a prețurilor-plafon la benzină și motorină, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) se pregăstesc să elaboreze un nou proiect de lege.

De această dată, documentul ar urma să reglementeze ce fel de cheltuieli se raportează la stabilirea prețurilor pentru benzină și motorină, a anunțat deputatul Radu Marian ieri-seară, în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

„Legea adoptată recent nu schimbă mecanismul de plafonare. Este vorba de plafonarea prețurilor la prețul-standard în baza cotațiilor internaționale Platts, în baza cărora se importă motorina și benzina-standard, la care se mai adaugă TVA, accize și această marjă comercială. Acest aspect nu s-a schimbat. Ceea ce s-a schimbat este că aceste prețuri maxime se stabilesc zilnic”, a declarat Marian.

Potrivit deputatului, legea adoptată recent nu interzice petroliștilor să concureze sub prețul-plafon.

„Aceștia nu vor să o facă. Este o problemă, care este și responsabilitatea instituțiilor de reglementare. ANRE stabilește prețul-plafon în baza legislației, dar companiile petroliere trebuie să concureze și nu o fac. De aceea noi accelerăm evaluarea acestor instituții de reglementare pentru a vedea de ce nu acționează. Fracțiunea PAS va solicita ANRE să ajusteze prețul-plafon, pentru că în baza legii votate recent s-au micșorat anume costuri pentru petroliști și anume se elimină necesitatea certificării importurilor locale pentru importurile care au deja certificare europeană. Și doi, se reduce cuantumul obligatoriu de existență a rezervelor de la 5 mii de tone la o mie.

Problema pe piață nu este de ieri. Acest oligopol, această lipsă de concurență există de decenii. Avem un alt proiect de lege care va reglementa foarte strict ce fel de cheltuieli se raportează, pentru că aici este problema. Urmează să acționăm în continuare. Vom vedea și evoluțiile la nivel internațional. Aceste cotații Platts au înregistrat ieri cea mai mare valoarea în ultimii cinci ani. În momentul în care vor scădea, acest lucru se va reflecta imediat și asupra prețurilor”, a declarat Radu Marian la TVR Moldova.

Menționăm că, de când au început să fie afișate prețurile-plafon, benzina și motorina se scumpesc zilnic în R. Moldova. Un litru de benzină-95 a ajuns să coste azi 20,85 de lei, iar de motorină - 16,72 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md