06:20:41 21.04.2019
 
Stiri

Partidul din R. Moldova cu cele mai MULTE MILIOANE pe cont: Nu este PD și nici PSRM

Politică 16.07.2018 15:00 Vizualizări5124 Autor: Ziarul National
Partidul din R. Moldova cu cele mai MULTE MILIOANE pe cont: Nu este PD și nici PSRM

Principalele partide din R. Moldova au cheltuit, în prima jumătate a anului 2018, peste 30 de milioane de lei, în special pentru întreținerea sediilor, salarizarea angajaților și publicitate în mass-media. Milioane de lei au fost cheltuite și de partidele care au avut candidați la alegerile locale noi din Chișinău.

Rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală arată că, deși Partidul Democrat aflat la guvernare a cheltuit cei mai mulți bani de la începutul anului - peste 15 milioane de lei, partidul cu cei mai mulți bani pe conturi în prezent este Partidul Comuniștilor - peste 35 de milioane de lei.

Comuniștii au avut la începutul anului 33,2 milioane de lei, iar în primele șase luni au mai câștigat peste 4,2 milioane, inclusiv 2,8 milioane de lei de la bugetul de stat.

Cheltuielile partidului lui Vladimir Voronin, care nu a avut candidat la șefia capitalei, nu au fost consistente în raport cu suma de pe cont: 973,7 mii de lei au fost cheltuite pentru salarizate personalului, 810 mii pentru publicitate și peste 265 de mii pentru întreținerea sediului. Astfel, suma rămasă în cont la începutul lunii iulie curent depășea 35 de milioane de lei.

Al doilea partid cu cele mai multe milioane disponibile este Partidul Democrat - peste 18,7 milioane de lei la începutul lunii iulie, dar și cu cele mai mari cheltuieli în acest an. În ultimele șase luni, democrații au adunat alte peste 20,4 milioane de lei, 16 milioane dintre care din donații (11 milioane de lei trecute la cotizații de partid - n.r.) și restul de la bugetul de stat.

Cele mai mari cheltuieli ale PD, aproape 13 milioane de lei, au fost pentru publicitate în mass-media, alte 1,6 milioane au fost cheltuite pentru întreținerea sediilor, peste jumătate de milion de lei - cheltuieli pentru deplasări peste hotare și telecomunicații, peste 445 de mii - salarizarea personalului etc.

Și Partidul Liberal Democrat din Moldova raportează milioane pe conturi - peste 11,5 milioane de lei în prezent. Liberal-democrații aveau zece milioane de lei din anul trecut, iar anul acesta au mai primit subvenții de la bugetul de stat de 4,6 milioane de lei, plus 370 de mii de lei donații.

Cheltuielile cele mai mari ale liberal-democraților le constituie salarizarea personalului - peste 1,7 milioane de lei în șase luni, urmate de întreținerea sediilor - 413 mii de lei, și publicitatea în media - 315 mii de lei.

Urmează Partidul Liberal care are la dispoziție 4,6 milioane de lei la bancă. Acest partid avea, în ianuarie 2018, 6,8 milioane de lei rămase de anul trecut și a mai primit 2,2 milioane de la bugetul de stat.

În campania electorală din municipiul Chișinău, în cadrul căreia l-a înaintat pe Valeriu Munteanu la funcția de primar, liberalii au cheltuit 1,6 milioane de lei. Aproape 900 de mii de lei au constituit cheltuieli de salarizare a personalului în șase luni, 624 de mii - întreținerea sediilor, 539 de mii - publicitate etc.

Deși a cheltuit milioane de la începutul anului, Partidul Socialiștilor rămăsese în această vară cu nici zece mii de lei pe conturi. Socialiștii au avut la dispoziție 7,6 milioane de lei, inclusiv 3,7 milioane de la bugetul de stat, și au cheltuit pentru campania electorală a lui Ion Ceban de la Primăria Chișinău 3,8 milioane de lei.

Alte cheltuieli importante au ținut de publicitate - 2,2 milioane de lei, întreținerea sediilor - un milion de lei, salarizarea personalului - 356 de mii de lei etc.

Partidul Unității Naționale condus de Anatol Șalaru a arătat, la începutul anului, venituri de peste 825,5 mii de lei, grosul cărora a fost cheltuit pentru campania electorală din Chișinău - 622,5 mii de lei. La jumătatea anului curent, PUN avea pe conturi peste 125,7 mii de lei.

Deși liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a câștigat alegerile din Chișinău, anulate ulterior de instanța de judecată, acest partid arată că a avut la dispoziție de la începutul anului 211 mii de lei, 77,7 mii dintre care - subvenții de la stat și peste 133 de mii - donații.

PDA arată că nu a cheltuit niciun ban pentru campania electorală, banii fiind alocați în principal pentru publicitate - peste 93 de mii de lei și întreținerea sediilor - peste 85 de mii de lei.

La 1 iulie, pe conturile PDA mai erau 21 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md