22:44:31 25.04.2024
Stiri

Parlamentul European reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a R. Moldova, dar este preocupat de „ritmul lent” al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției de la Chișinău

Actualitate 21.10.2020 16:32 Vizualizări1144 Autor: Ziarul National
Parlamentul European reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a R. Moldova, dar este preocupat de „ritmul lent” al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției de la Chișinău


Parlamentul European a adoptat marți raportul de evaluare a punerii în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova, cu 554 voturi pentru, 70 împotrivă și 65 abțineri. Textul reafirmă angajamentul UE de a sprijini „calea europeană” a R. Moldova prin asociere politică, integrare economică și reforme, salutând „angajamentul susținut” atât din partea autorităților moldovene, cât și a societății pentru acest proces. Raportul subliniază, de asemenea, „contribuția constructivă a Moldovei la cooperarea din cadrul Parteneriatului estic”, se arată în comunicatul Legislativului.

Totuși, Parlamentul European se declară preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept și lupta împotriva corupției din Republica Moldova, care continuă să sufere din cauza instabilității politice acute.

Europarlamentarii consideră că trebuie realizate mult mai multe eforturi în ceea ce privește angajamentele asumate de R. Moldova în cadrul Acordului de asociere cu UE, în special în ceea ce privește asigurarea independenței instituțiilor statului, prevenirea influenței oligarhice, intensificarea luptei împotriva corupției generalizate, promovarea justiției, consolidarea statului de drept și îmbunătățirea libertății mass-mediei și a condițiilor de viață ale cetățenilor, afirmă textul.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale din R. Moldova, programate pentru data de 1 noiembrie a acestui an, eurodeputații declară că UE și organizațiile internaționale ar trebui să monitorizeze îndeaproape situația din această republică, întrucât aceste alegeri vor fi un „test pentru democrație și statul de drept”.

Totodată, legislatorii PE solicită autorităților din Republica Moldova să se asigure că aceste alegeri vor fi „libere și corecte” și să îmbunătățească în continuare legislația electorală. Autoritățile moldovene trebuie, de asemenea, să nu modifice normele și reglementările din motive politice, ceea ce ar duce întotdeauna la tulburări politice și instabilitate care afectează angajamentul pentru reforme structurale, afirmă raportul.

În urma unor cazuri grave de hărțuire și de șantaj, eurodeputații solicită, de asemenea, autorităților din Republica Moldova să consolideze și să asigure independența deplină a Curții Constituționale a țării, pentru a garanta că aceasta nu este supusă niciunei interferențe politice.

Aceștia condamnă ferm „presiunea enormă” la care au fost recent supuși judecătorii Curții în momentul în care au declarat un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din Rusia către Moldova ca fiind neconstituțional.

Raportul își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ritmul general lent al reformelor privind statul de drept în Republica Moldova, precum și cu privire la problemele legate de combaterea în mod serios a corupției și de politizarea extremă a sectoarelor mass-media și de publicitate.

„Uniunea Europeană și Republica Moldova sunt parteneri, deoarece și-au asumat un angajament reciproc. În centrul acestui angajament se află o valoare, care este dezbătută chiar și între noi, membrii Uniunii: statul de drept. Reamintind statelor membre că statul de drept este țesutul nostru democratic, subliniem, de asemenea, acest principiu cetățenilor moldoveni. În repetate rânduri. Angajamentul față de statul de drept și democrație este esențial pentru destinația comună pe care ne-am asumat-o, integrarea europeană. Raportul meu și cel mai important mesaj pe care îl transmitem Republicii Moldova din partea Parlamentului European în această săptămână se referă tocmai la aceste opțiuni fundamentale și valori care ne definesc pe toți ca europeni”, a declarat raportorul Dragoș Tudorache după vot.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md