01:02:08 01.06.2020
 
Stiri

Parlamentul ar putea prelungi, de urgență, MORATORIUL privind obținerea cetățeniei R. Moldova contra investiții, în ședința de vineri: Autoritățile nu vor recepționa cereri până la 1 ianuarie 2021

Politică 27.02.2020 10:58 Vizualizări781 Autor: Ziarul National
Parlamentul ar putea prelungi, de urgență, MORATORIUL privind obținerea cetățeniei R. Moldova contra investiții, în ședința de vineri: Autoritățile nu vor recepționa cereri până la 1 ianuarie 2021


Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care a fost prelungit, până la 1 ianuarie 2021, moratoriul la legea privind obținerea cetățeniei R. Moldova contra investiții, actul urmând a fi examinat în regim de urgență și de către Parlament.

Deputații au decis astăzi să includă acest proiect pe ordinea de zi a ședinței de vineri și să-l voteze în două lecturi.

Astfel, până la 1 ianuarie 2021, autoritățile nu vor avea dreptul să recepționeze cereri noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova contra bani.

Deputatul PAS, Igor Grosu, s-a interesat dacă în perioada 21 -26 februarie curent, când moratoriul instituit anterior nu a mai funcționat, au fost depuse cereri privind obținerea pașaportului moldovenesc în baza legii aprobate cu scandal de Parlamentul precedent, dar și cine sunt cei nouă cetățeni care au obținut deja cetățenia R. Moldova după ce au achitat bani.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, democratul Alexandru Jizdan, a declarat că a făcut demersurile necesare și în scurt timp aceste date vor fi cunoscute. Totodată, Jizdan a dat asigurări că în ultima săptămână niciun străin nu și-a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova contra investiții.

Menționăm că, până acum, prin intermediul Programului cetățenie prin investiție, opt persoane au primit deja cetățenia Republicii Moldova, achitând în bugetul de stat peste 550 de mii de euro în total, toate actele fiind semnate de actualul președinte Igor Dodon.

Datele firmei „Henley & Partners”, partenerul Guvernului în acest program, arată că în prezent sunt procesate dosarele altor 34 de candidați, acestea având potențialul unei investiții de 3,755 de milioane de euro în bugetul Republicii Moldova.

Anterior, experții atrăgeau atenția asupra riscului ca persoane cu trecut dubios din alte state să devină cetățeni ai R. Moldova sau ca cei implicați în furtul miliardului să cumpere proprietăți acasă, prin interpuși, din banii furați din sistemul bancar, în baza acestui program. Totodată, au existat deputați care declarau că, din cauza acestei legi, R. Moldova ar putea rămâne fără sistemul liberalizat de vize cu UE.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md