21:44:15 23.04.2024
Stiri

Parlamentul a APROBAT noua structură a Guvernului cu 9 MINISTERE. „Nu vom avea MINIȘTRI noi și din cauza poziției președintelui”

Politică 21.07.2017 17:15 Vizualizări2607 Autor: Ziarul National
Parlamentul a APROBAT noua structură a Guvernului cu 9 MINISTERE. „Nu vom avea MINIȘTRI noi și din cauza poziției președintelui”


Parlamentul R. Moldova a aprobat noua structură a Guvernului, care a fost prezentată astăzi în Parlament de către premierul Pavel Filip. Astfel, noul Guvern nu va fi învestit din nou, ci își va continua activitatea după ce va fi reformat și va rămâne cu nouă ministere din 16.

Potrivit lui Filip, Guvernul a fost deja învestit o dată în anul 2016, iar schimbarea structurii nu afectează programul de activitate asumat atunci. „Vor fi remanieri nesemnificative. Nu vom avea miniștri noi și din cauza atitudinii președintelui țării, care nu semnează decretul de numire a ministrului Apărării. Miniștrii vor trece printr-o perioadă de probă, iar ulterior se vor lua decizii în privința activității lor”, a precizat astăzi Filip în plenul Parlamentului.

Oficialul a explicat de ce e nevoie de reformarea Guvernului. „Noi vrem o structură mai compactă, care să fie mult mai dinamică. Actualmente, în cadrul aparatelor celor 16 ministere sunt 1 808 funcții, dintre care 1 489 sunt ocupate. Vom reduce numărul de funcții cu peste 500 de unități. Această remodelare a structurii Guvernului va duce la reducerea a 223 de persoane. De asemenea, reforma va contribui la economisirea a 76,4 milioane de lei anual”, a precizat sursa citată.

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, precum și alți deputați l-au întrebat pe Filip dacă nu crede că s-au format „ministere mastodont”, precum cel al Economiei, în noua structură a Guvernului.

„Este adevărat că se creează impresia că vom avea ministere mari ca cel al Economiei. Până acum am avut mai multe ministere și pluteau ca unele bărcuțe, iar când venea o furtună erau răsturnate. Acum, că vom avea aceste ministere mai mari, nu ne vor mai afecta furtunile. Și asta pentru că, atunci când va fi demis un Guvern, vor rămâne secretarii de stat, care vor asigura funcționalitatea ministerelor”, a conchis Filip.

Noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele ministere:

Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Finanțelor

Ministerul Justiției

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Apărării

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează:

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezente Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md