13:22:58 20.04.2024
Stiri

PARADOX în R. Moldova: Deși numărul familiilor de ALBINE crește de la an la an, potenţialul productiv al ramurii apicole este în declin

Actualitate 30.03.2023 10:39 Vizualizări1206 Autor: Ziarul National
PARADOX în R. Moldova: Deși numărul familiilor de ALBINE crește de la an la an, potenţialul productiv al ramurii apicole este în declin UN in Moldova
Poză simbol


Numărul familiilor de albine crește în R. Moldova de la an la an, însă potenţialul productiv al ramurii apicole este în declin.

Potrivit datelor oficiale ale Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în prezent pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrate circa 265 000 familii de albine. Anual, în R. Moldova sunt produse circa 5 mii de tone de miere, dintre care aproximativ 3,5 mii de tone ajung pe rafturile din afara republicii.

Specialiștii din domeniu susțin că potenţialul productiv al ramurii apicole este afectat de condițiile climatice nefavorabile, majorarea prețului la hrană și la medicamente pentru albine, creșterea cheltuielilor pentru serviciile de transportare, reducerea capacității de cumpărare a consumatorilor.

Soluțiile pentru îmbunătățirea condițiilor privind producția și comercializarea produselor apicole autohtone au fost discutate miercuri în cadrul unei ședințe la MAIA.



Viceprim-ministrul Vladimir Bolea le-a transmis celor prezenți că apicultorii vor beneficia și în anul curent de subvenții pentru a-și putea reduce cheltuielile de producție și a reuși sporirea calității mierii.

Apicultorii au ținut să accentueze rolul pe care îl au albinele în raport cu domeniul de producție agricolă. Culturile agricole polenizate cu ajutorul albinelor îşi măresc productivitatea cu 10 - 30%. Acest lucru înseamnă că polenizarea poate aduce în plus circa 200 kg floarea-soarelui, 200 kg rapiţă la hectar şi, în acelaşi timp, poate spori calitatea producţiei.

În acest sens, apicultorii au adus drept exemplu practicile altor țări privind serviciile de polenizare plătită, lucru ce asigură profit pentru apicultori. Potrivit lor, valoarea financiară a volumelor de producţie nominalizate depăşeşte semnificativ mărimea taxelor contractuale achitate apicultorilor pentru serviciile de polenizare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md