14:49:17 22.05.2019
 
Stiri

PARADOX // Deși nu toate primăriile din R. Moldova au pagini web, autoritățile locale au fost OBLIGATE să publice proiectele de decizii pe internet cu 15 zile înainte de a fi aprobate: Solictarea CALM

Social 19.11.2018 15:56 Vizualizări713 Autor: Ziarul National
PARADOX // Deși nu toate primăriile din R. Moldova au pagini web, autoritățile locale au fost OBLIGATE să publice proiectele de decizii pe internet cu 15 zile înainte de a fi aprobate: Solictarea CALM
Poză simbol

Autritățile locale din R. Molodva sunt obligate, potrivit Legii privind Registrul de stat al actelor locale și celor referitoare la asigurarea evidenței actelor administrației locale, să publice pe site-urile primăriilor proiectele de decizii care urmează a fi consultate cu 15 zile lucrătoare până la ședința Consiliului local.

Problema este că nu toate primăriile din R. Moldova pot să îndeplinească prevederile acestei legi, fiindcă unele nu au pur și simplu pagini web.

Paradoxul a fost sesizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a expediat un demers prim-ministrului Republicii Moldova și Cancelariei de Stat.

„În urma intervievărilor personalului din cadrul autorităților publice locale de nivelul I și de nivelul II s-a constatat că noile prevederi legale nu corespund situației reale din teritoriu, sunt complicat de implementat și reprezentă o povară suplimentară pentru angajații autorităților locale, mai ales în contextul în care în acest domeniu se atestă o lipsă acută de cadre. CALM atenționează că secretarii Consiliilor locale sunt puși într-o situație dificilă, în condițiile în care multe primării nu dispun de pagină web și totuși proiectele de decizii care urmează a fi consultate trebuie plasate pe site cu 15 zile lucrătoare până la ședința Consiliului. Chiar și în primăriile care dețin pagini web, din cauza termenelor restrânse, secretarii nu reușesc să urmeze toate procedurile. De asemenea, în cele mai multe primării din țară activează câte 3-4 funcționari publici. Astfel, pe lângă multiplele atribuții, secretarii sunt nevoiți să administreze paginile web ale instituțiilor pe care le reprezintă”, semnalează CALM.

Publicarea proiectelor actelor normative ale administrației publice locale în termen de 15 zile lucrătoare în Registrul de stat al actelor locale este un alt proces anevoios și lipsit de necesitate în absoluta majoritate a localităților din țară, indiferent de mărimea sau numărul populației acesteia, consideră CALM.

Totodată, amenzile administrative prevăzute pentru neîndeplinirea acestei obligații sunt consuderate „nejustificate”.

„Considerăm vitală modificarea legislației în așa mod ca aceasta să se includă în specificul local și să armonizeze activitatea unui funcționar public ce se află în serviciul comunităţii”, cităm din declarația CALM.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md