20:27:06 28.03.2020
 
Stiri

Paradisul de la Slobozia-Dușca

Economie 26.04.2014 13:00 Vizualizări4406 Autor: Virginia Nica
Paradisul de la Slobozia-Dușca


ÎN FLOARE // Valentina Duda din Slobozia-Dușca, înconjurată de aristocrația culorilor și parfum îmbietor, a creat un adevărat tărâm al florilor crescute în sere

Casa Valentinei Duda este situată chiar la intrarea în satul Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, și îți captează imediat atenția prin lucrurile deosebite amenajate în curte. Un podișor de lemn peste un râuleț, o căruță plină cu flori, o fântâniță, un scrânciob mare tot din lemn, dar și o terasă la care să încapă toți cei care vor să se relaxeze în curtea Valentinei Duda.

La terasa cu flori...

După ce a absolvit Universitatea Agrară, nu și-a găsit un post de muncă. Așa erau timpurile. A crescut legume în seră, însă munca titanică și veniturile mizere au adus-o la disperare. Viața, însă, a luat o altă întorsătură când un german i-a oferit semințe pentru a crește flori în R. Moldova, deoarece aici erau condiții climaterice mai bune decât în Germania „Germanul avea un magazin unde vindea florile, dar s-a îmbolnăvit. Din 2004, cresc flori pe cont propriu, mai ales că mi-au rămas destule semințe. Am obținut circa patru mii de dolari dintr-un proiect dedicat femeilor de afaceri și am pus temelia primei sere”, a relatat Valentina.

„Frumos din nimic”

Nu a fost ușor la început, dar Valentina Duda spune că a fost ajutată de rude și prieteni, care au făcut „frumos din nimic”. „Am folosit orice chițibuș pentru a crea o atmosferă deosebită în curte. Buturugi, pietre șlefuite sau o căruță care nu mai folosea la nimeni au fost acoperite cu flori. Acum, totul este ca un covor de flori din trandafiri de piatră sau sedum. Oricum, agricultura este un domeniu cu multe riscuri. Responsabilitățile sunt foarte mari. De o floare trebuie să ai grijă ca de un copil”, a menționat Valentina Duda. După ce încolțesc, semințele sunt plasate în ghivece în ianuarie și până în mai sunt în grija „părintească” a Valentinei. Temperatura optimă pentru încolțire este de 27-28°C, iar plantele se dezvoltă cel mai bine la o temperatură minimă de 10°C, dar nu mai mult de 16°C. „Aubrieta, ibiris, viole, petunii, zambile, pansele sau mușcate de toate culorile sunt aici. Îmi place mult culoarea violetă la flori, dar mă pot mândri și cu surfine de un negru catifelat”, ne conduce Valentina printre răzoarele de unde se ițesc boboceii de floare.

Venituri „frumoase ca florile”

Prețurile pentru aceste plante pornesc de la șapte lei și ajung la 80-100 de lei pentru surfinia sau mușcata regală. Investițiile sezoniere se ridică la 80 de mii de lei, însă Valentina spune că își recuperează cheltuielile. „Nu am umblat să laud florile mele sau să le fac publicitate. Cumpărătorii au transmis din gură în gură vestea despre casa cu flori de la Slobozia-Dușca. Nu am luat credite niciodată, însă au fost oameni care ne-au împrumutat bani pentru ca să continuăm afacerea. Știau că doar aici pot găsi florile preferate. Mulți s-au convins acum că este foarte important să oferi oricărei activități un mediu plăcut, iar florile reprezintă decorul perfect pentru aceasta. Toată regiunea se aprovizionează cu flori de la noi. Vin și din capitală, chiar dacă distanța până în sat este de vreo 30 km”, a menționat florăreasa.

Potrivit Valentinei Duda, cea mai mare problemă este faptul că serele nu sunt asigurate cu un sistem de irigare și planifică să soluționeze problema în acest an. „Este foarte dificil să udăm plantele cu mâna și procurarea sistemului de irigare ne va scuti de multe probleme. În afară de rude și prieteni care mă ajută, am noroc și de o femeie pe care o angajăm sezonier”, a menționat Valentina Duda.

Utilizează un cazan care funcționează pe lemn uscat și economisește peste 20% din cheltuielile pentru căldură. În plus, a instalat și panouri fotovoltaice.

Visul florăresei

Femeia închide pe o clipă ochii și ne descrie atmosfera de aici când plantele sunt înflorite, iar copiii se dau în scrânciob în timp ce adulții se relaxează la terasă îmbătați de parfum. Visul ei cel mare este de a crea o agropensiune unde toți să profite de acest rai al florilor. „Florile te vindecă, eu le vorbesc și mă simt cu mult mai bine. Îți asigură liniștea interioară. Fiecare ar trebui să își rezerve un mic spațiu pentru floricele. Vreau cât mai mulți să înțeleagă acest lucru și am zis că nu mă las până visul meu nu va deveni realitate, chiar dacă este mai complicat cu perfectarea documentelor”, spune hotărâtă Valentina Duda.

Biserica din Criuleni va fi și în acest an, de Paști, înfrumusețată cu florile Valentinei Duda, care spune că frumusețea și Dumnezeu merg mână în mână.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

23.03.2020 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // La plecarea lui Petr...

20.03.2020 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Spălarea și stropșea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md