21:26:32 28.09.2020
 
Stiri

OPINIE // PPDA și PAS ar trebui să RENEGOCIEZE un nou acord de colaborare, iar dacă Maia Sandu va candida la funcția de președinte, atunci Platformei „DA” ar trebui să-i revină postul de PREMIER

Politică 28.01.2020 15:06 Vizualizări1513 Autor: Ziarul National
OPINIE // PPDA și PAS ar trebui să RENEGOCIEZE un nou acord de colaborare, iar dacă Maia Sandu va candida la funcția de președinte, atunci Platformei „DA” ar trebui să-i revină postul de PREMIER Facebook


„Singura soluție pentru evitarea despărțiri PPDA de PAS și a PAS de PPDA, în final evitarea pierderilor alegerilor, o reprezintă refondarea blocului „ACUM”, prin renegocierea unui nou acord de colaborare, care să ofere celor două partide atât responsabilități, cât și funcții clare. Dacă Maia Sandu va fi susținută de PPDA la alegerile prezidențiale, viitorul premier ar fi normal și de bun-simț să fie dat de PPDA. Indiferent ce nume ar purta el”, se arată într-un material de analiză publicat de Deschide.md.

Potrivit sursei citate, alegerile prezidențiale din acest an au scos în vileag dezacordurile din interiorul blocului „ACUM”. „Vechi atitudini, acțiuni sau compromisuri politice, care de-a lungul timpului au adus blocului „ACUM” unele succese, inclusiv preluarea guvernării, sunt astăzi reinterpretate prin prisma egoismului politic și ignorând prioritățile asumate de-a lungul timpului: debarcarea lui Dodon și reangajarea R. Moldova în drumul spre UE dar, mai ales spre România.

Privind gâlceava celor două elemente ale blocului „ACUM”, PAS și PPDA, se creează senzația unui deja vu ce ne readuce în memorie modul în care segmentul unionist a fost fărâmițat și făcut nefuncțional politic. Orgolii, frustrări personale, interpretări eronate ale unor gesturi politice riscă să îngroape speranțe și o construcție politică, care, cel puțin pentru alegerile prezidențiale, constituie singura construcție politică ce-l poate înfrunta și debarca pe Dodon”, menționează autorul materialului.

Astfel, spargerea „ACUM”, în prag de alegeri, riscă să-l perpetueze pe Dodon în fruntea R. Moldova, cu toate consecințele ce decurg de aici: izolarea internațională, abandonarea firavului parcurs european și căderea R. Moldova pentru mult timp într-un nou ev rusesc.

„Mai mult, odată despărțite PAS și PPDA se vor confrunta fiecare în parte cu ruperi, fărâmițări și dezertări, care îi vor slăbi și vulnerabiliza pe termen mediu și lung. Soluția nu este desființarea blocului „ACUM” și intrarea în concurență a PAS cu PPDA. Intrarea celor două formațiuni în concurență va duce la sectizarea și antagonizarea propriului electorat existând riscul ca în turul doi, în pofida apelurilor liderilor, să nu-și mai poată mobiliza electoratul sau, și mai rău, să-și dea votul pentru Dodon din pură răzbunare. Nici ideea identificării, mai degrabă a scoaterii din joben, peste noapte, a unui candidat apolitic sau apartinic nu este o idee viabilă deoarece, cu tot efortul, acea persoana nu are, fizic, timp să convingă electoratul proeuropean și unionist, apriori pro-UE.

Singura soluție pentru evitarea despărțiri PPDA de PAS și a PAS de PPDA, în final evitarea pierderilor alegerilor, o reprezintă refondarea blocului „ACUM”, prin renegocierea unui nou acord de colaborare, care să ofere celor două partide atât responsabilități, cât și funcții clare. Dacă Maia Sandu va fi susținută de PPDA, viitorul premier, ar fi normal și de bun simț, să fie dat de PPDA. Indiferent ce nume ar purta el.

Intrarea în alegeri, în tandem, Maia Sandu președinte și premier de la PPDA ar fi, cel puțin la acest moment, singura variantă de a preveni destrămarea blocului „ACUM” dar și un nou impuls în alegerile prezidențiale și posibil parlamentare anticipate pentru electoratul lor și nu numai. Din concurența păguboasă a celor două partide va avea de câștigat numai Igor Dodon, iar vinovați vor fi doar liderii PAS și PPDA. Este mult mai ușor să repari blocul „ACUM” prin renegocieri înainte de prezidențiale, decât să lipești cioburile după eșec. Un eșec în alegerile pentru președinția R. Moldova va adânci și mai mult prăpastia dintre PAS și PPDA. Încă nu este târziu pentru a preveni fărâmițarea blocului proeuropean după „modelul” mișcării unioniste”, mai arată sursa citată.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Basarabeanu49 28.01.2020 15:57

Este unica soluție de succes. Anterior am afirmat că , la momentul actual, doar M.Sandu este în stare să-l bată în alegeri pe trădătorul, incompetentul,lăcomosul, antieuropeanul...dodon.

Ion 28.01.2020 17:12

ACUM nu mai reprezinta pe nimeni si nimic nici acum si nici in viitor. Tradarea din Iunie 2019 nu se uita cu atat mai mult nu se iarta de romani si pro romani care i-au investit cu votul lor de care si-au batut joc. Stupiditatea politica de atunci va fi pe umerii RM inca 50 de ani daca nu mai mult. Izolarea si problemele RM sunt generate de imbecilitatea lor politica nu de altceva si altcineva. Niste farisei ai moldovenismului modern care nu trebuie sa se mai bucure de increderea nici unui pro roman ! Sa speram ca vor deceda politik curand.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md