05:49:44 16.07.2024
Stiri

Procuratura Anticorupție NU este de acord să aibă în gestiune doar de cazurile de MARE CORUPȚIE. Instituția condusă de Veronica Dragalin vrea clădire separată de CNA, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri și consultanți

Actualitate 27.07.2023 18:10 Vizualizări2200 Autor: Ziarul National
Procuratura Anticorupție NU este de acord să aibă în gestiune doar de cazurile de MARE CORUPȚIE. Instituția condusă de Veronica Dragalin vrea clădire separată de CNA, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri și consultanți


Procuratura Anticorupție ar urma să se ocupe doar de cazurile de mare corupție, potrivit unui amendament un proiect de lege promovat de președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Chiriac. Acest lucru a nemulțumit-o pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, deși anterior spunea că instituția pe care o conduce ar trebuie să concentreze doar pe dosare de mare corupție.

„Pe 26 iulie 2023 a fost înregistrat un amendament la proiectul de lege nr. 197 din 21 iunie 2023, care urmează a fi votat în Parlament în a doua lectură, la 31 iulie 2023. Acest amendament propune o schimbare fundamentală în competența și funcționalitatea Procuraturii Anticorupție. Dacă va fi votat de deputați, această schimbare legislativă va trimite aproximativ 500 de cazuri de corupție din gestiunea Procuraturii Anticorupție la alte procuraturi, unde procurorii (care nu vor trece procedura de vetting) nu au pregătirea și experiența necesară pentru instrumentarea acestor cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

„Conform amendamentului, Procuratura Anticorupție va rămâne responsabilă doar pe corupția mare comisă de președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național Anticorupție și conducători ai instituțiilor publice prevăzute de Constituție (de exemplu Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor) sau cazuri care implică sume enorme de peste 300 000 de lei mită și peste 3 000 000 de lei prejudiciu. Cazuri care implică scheme de corupție în agenții de stat, ministere, spitale, universități, vamă, în primării și raioane nu vor fi considerate de competența procuraturii specializate pe corupție. Scheme care implică sustragerea de banii statului de sume de 2 000 000 de lei vor trece în responsabilitatea procurorilor fără experiență în așa cazuri complexe”, se arată în comunicat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, instituția urmează să devină „irelevantă”, dacă va fi aprobat amendamentul propus de Igor Chiriac.

„În loc să fie fortificată Procuratura Anticorupție, această instituție va deveni irelevantă cu doar 100 de cazuri în gestiune, comparativ cu peste 3 000 de cazuri în gestiune la cealaltă procuratură specializată – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Procuratura Anticorupție trebuie să fie fortificată cu dreptul de a efectua autonom măsuri speciale de investigații (filaj, interceptări telefonice, înregistrări video și audio ș.a.), dotată cu echipament special (tehnică de înregistrare, camere, automobile, etc.), cu o clădire separată, un buget separat, resurse umane, suficienți procurori, ofițeri, consultanți și specialiști să facă față celor peste 1 100 de cazuri de corupție avute în gestiune. Unele din aceste prevederi au fost acordate în legea din 2016, însă până în ziua de azi nu au fost implementate. Amendamentul dat fortifică Centrul Național Anticorupție, un organ care se supune Parlamentului și care nu va trece prin procedura de vetting. Îndemnăm deputații în Parlament să nu voteze pentru acest amendament, care ar pune în pericol lupta împotriva corupției”, subliniază sursa citată.

Anterior, Veronica Dragalin opta pentru modificarea legii, astfel încât Procuratura Anticorupție să nu fie obligată să se ocupe de cazuri care vizează „o mită de 200 de lei”, ci să se concentreze doar pe „dosare mari”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md