01:49:46 03.05.2024
Stiri

Oază de aristocrație: Hipismul poate fi sport, distracție, dar și remediu

Social 29.09.2013 11:07 Vizualizări3723 Autor: Virginia Nica
Oază de aristocrație: Hipismul poate fi sport, distracție, dar și remediu


Echitația poate fi practicată la standarde europene în comuna Budești din municipiul Chișinău. Aici, zilnic, în cadrul Clubului sportiv de hipism „Sparta”, sunt antrenați zeci de sportivi pentru a participa la competițiile de cai. Spații de odihnă pentru îndrăgostiții de sportul elitelor unde vizitatorii pot savura o cafea între plimbările pe cai, foișoare dotate cu bazin, terenuri pentru antrenarea cailor, dar și grajduri dotate cu sistem de ventilare și încălzire reprezintă câteva din elementele care te pot face să te simți mai aproape de atmosfera deosebită pe care ți-o oferă acest sport, rezervat cândva doar aristocrației englezești.

Sportul ecvestru, foarte costisitor

În prezent, elevii pot învăța tehnici de dresaj și se pot antrena pentru participarea la cursele cu obstacole, fiind ghidați pe acest drum de trei antrenori. Oleg Luța este antrenorul principal în cadrul clubului și spune că pasiunea pentru cai a descoperit-o când avea opt ani, iar de atunci a ajuns să fie antrenor și în Grecia, dar și la Școala Republicană de Hipism din capitală. „Sportul ecvestru este foarte costisitor. Sunt foarte mulți doritori care vor să practice hipismul, însă din cauza lipsei banilor renunță la acest vis. Tot din cauza banilor sunt evidente diferențele dintre acest club particular și Școala de Hipism administrată de stat. Autoritățile nu au resursele necesare pentru a susține acest sport, care în perioada sovietică aducea multe premii Republicii Moldova”, a declarat antrenorul.

Visul spulberat de legislația necorespunzătoare

Pe lângă faptul că echitația nu este o activitate accesibilă tuturor din cauza costurilor exorbitante, sportivii nu pot participa la competițiile europene. „Suntem izolați aici din cauză că nu a fost creat un cadru legislativ adaptat la standardele europene, în special mă refer aici la legislația veterinară. Avem sportivi foarte buni care au obținut diferite premii și și-au demonstrat aptitudinile, însă noi nu suntem ca alți sportivi care și-au pus echipamentul în bagaj și pot să plece la competiții, noi trebuie să luăm cu noi și caii. Însă, până în prezent, nu putem să mergem cu animalele la competițiile europene din cauza legislației. De exemplu, statele vecine din fostul spațiu sovietic au rezolvat demult această problemă”, susține Oleg Luța.

Caii sunt tratați regește

Clubul întreține în condiții specifice standardelor europene 60 de cai de diverse rase, cum ar fi cele olandeze și germane „Warmblood” sau „Oldenburg”, aduși din Germania, Lituania sau Ucraina. Spre deosebire de dezastrul de la Școala Republicană de Hipism unde, cu câteva luni în urmă, caii mureau de foame din cauza lipsei resurselor pentru alimentație, aici caii sunt asigurați cu hrană de calitate, terenuri amenajate cu sol special, spații pentru plimbare, dar și pentru antrenament. Oleg Luța susține că investițiile pentru o astfel de afacere sunt foarte mari. „Nimeni n-o să vă spună cât exact s-a investit aici, pentru că tot ce ține de acest sport este foarte scump. Cea mai importantă investiție rămân, totuși, caii de rasă, al căror preț depinde de foarte mulți factori. Se ia în considerare arborele genealogic, cât de curat e sângele, dar, mai ales, ce performanțe a realizat. De exemplu, prețul mediu al unui cal de rasă poate fi de 20 de mii de euro, însă în momentul în care acesta învinge într-o cursă din Germania, prețul saltă automat la 40-50 de mii de euro”, a explicat Oleg Luța.

Pe lângă posibilitatea de a învăța arta de a călări sau de a face sport de performanță în domeniu, clubul oferă și servicii de agrement. Astfel, reprezentanții clubului spun că sunt foarte multe persoane care vin să practice hipismul doar pentru relaxare. Sunt organizate petreceri corporative unde sunt prezentate diverse programe artistice cu cai.

Caii și tratarea diferitelor boli

O premieră pentru R. Moldova este și tratarea paraliziei cerebrale la copii, tulburările de postură și scolioză de gradul I și II, displazia de șold prin terapia cu ajutorul cailor, pe care specialiștii de aici o numesc „hipoterapie”. Oleg Luța a afirmat că specialiștii merg în fiecare an pentru a-și perfecționa cunoștințele la Academia de Medicină din Tbilisi, Georgia. Antrenamentele au loc în încăperi speciale pe cal instruit anume pentru astfel de exerciții. Conform spuselor antrenorului, cu ajutorul acestei metode au fost tratați în cadrul clubului circa 60 de copii.

Potrivit antrenorului, hipismul este recomandat pentru toți, indiferent de vârstă, iar beneficiile practicării acestui sport se resimt foarte repede. „Copiii ar trebui să renunțe la calculator și să facă mai mult sport. Nu există o limită de vârstă pentru a face echitație. Am avut antrenori cu vârsta de 70 de ani care practicau acest sport mai bine decât cei tineri”, a mai spus Oleg Luța.

Cât costă o lecție?

Sportivii și antrenorii din cadrul Clubului de hipism sunt deținătorii mai multor premii obținute la concursurile naționale și internaționale organizate în R. Moldova. O nouă ocazie de a-și demonstra aptitudinile este Campionatul Moldovei la cursele cu obstacole care va fi organizat la 28-29 septembrie curent în cadrul Clubului sportiv de hipism „Sparta”. În prezent, antrenorii oferă lecții de echitație pentru 80 de copii, costul unei lecții particulare de dresaj sau sărituri peste obstacole cu un antrenor calificat fiind de 350 de lei, iar abonamentul pentru 10 lecții particulare este de 2 250 de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md