16:15:42 20.01.2019
 
Stiri

O româncă, lăudată de CNN. Salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit

Știri 22.02.2018 18:02 Vizualizări683 Autor: Ziarul National
O româncă, lăudată de CNN. Salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit Sursa: realitatea.net

În mijlocul scandalurilor din justiţie şi a bulversării fiscale, încă mai putem fi mândri că suntem români. Departe de hotarele ţării noastre, o româncă salvează vieţile a milioane de oameni prin invenţia la care a contribuit: un scanner portabil de amprente. Aparatul este menit să le creeze o identitate şi un dosar medical oamenilor care nu sunt înregistraţi în bazele de date ale autorităţilor.

Aproximativ un miliard de persoane din ţările sărace ale Africii nu au o identitate. O treime dintre ele sunt copii, arată statisticile. Asta înseamnă că toţi aceşti oameni nu pot avea acces la un sistem de sănătate.

„Sunt peste un miliard de oameni care nu au acte cum ar fi un paşaport sau un certificat de naştere sau orice document emis de guvern. Asta îi face invizibili în ochii lumii”, spune Alexandra Grigorescu, co-fondator Simprints.

Alexandra Grigorescu, o româncă absolventă de Politehnică şi ASE, este co-fondatoarea unei organizaţii care a inventat un scanner portabil de amprente. Dispozitivul urmează să fie folosit în ţările sărace ale Africii, pentru a le crea oamenilor o identitate.

„Simprints încearcă să le genereze o identitate oamenilor care nu au acte de identitate şi care provin din ţări în curs de dezvoltare”, spune Alexandra.

Scannerul se conectează la smartphone-urile asistenţilor medicali sau doctorilor. Amprentele ajung într-o bază de date, iar pacientului i se alocă un cod. Astfel, oamenii pot avea un dosar medical complet, în care sunt trecute toate controalele efectuate.

Invenţia a captat şi atenţia jurnaliştilor de la CNN. Într-un amplu reportaj, se prezintă beneficiile pe care le aduce scannerul portabil de amprente. Vedeta materialului este chiar românca Alexandra Grigorescu, co-fondatoarea organizaţiei care a pus la punct dispozitivul.

Sursa: realitatea.net

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md