23:42:54 17.06.2024
Stiri

NYT: Ungaria a oferit imunitate fiscală unei bănci din Rusia. Instituția – posibilă bază a operațiunilor secrete rusești în Europa

Știri 19.03.2019 17:01 Vizualizări1150 Autor: Ziarul National
NYT: Ungaria a oferit imunitate fiscală unei bănci din Rusia. Instituția – posibilă bază a operațiunilor secrete rusești în Europa Pagina de Rusia


Parlamentul ungar a acordat o serie de privilegii băncii rusești „International Investment Bank” (IIB), care în acest an își va deschide sediu la Budapesta. Oficialii din domeniul serviciilor de informații suspectează că spionii ruși vor putea folosi banca ca bază pentru desfășurarea operațiunilor secrete în Europa, scrie The New York Times.

„Șeful băncii are o veche legătură cu serviciile speciale ruse. Iar Parlamentul maghiar a acordat practic băncii imunitate diplomatică față de orice verificare de către poliție sau autoritățile de reglementare financiară, fapt care îngrijorează oficialii occidentali din domeniul securității, pentru că spionii ruși vor putea s-o folosească și ca bază pentru operațiunile de informații din Europa“, se spune în materialul citat de Pagina de Rusia.

IIB va fi scutită de orice investigație financiară, înregistrare de către autorități, standarde de raportare, taxe și impozite, restricții la import-export și toate procedurile juridice ale sistemului judiciar maghiar, cu excepția cazului în care banca refuză imunitatea sa. Aproximativ 40% din activele băncii sunt controlate de statul rus.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că relocarea sediului băncii la Budapesta „va consolida și mai mult poziția financiară internațională a Budapestei”, iar Ministerul Finanțelor a menționat că această mișcare va oferi „noi oportunități pentru părților interesate din sectoarele financiare și economice din Ungaria”.

Șeful băncii, Nikolai Kosov, provine dintr-o familie cu tradiție în KGB. Tatăl său a fost cel mai mare spion rus din Budapesta în anii 1970, iar mama sa a fost denumită de mass-media rusă una dintre „spioanele cele mai extraordinare din secolul XX”.

Serviciile secrete occidentale cred că și Kosov a fost agent de informații, dar banca neagă că ar fi „în vreun fel afiliată KGB”.

Un oficial de informatii a declarat că acordul prevede posibilitatea pentru președintele Vladimir Putin sa refaca pierderile de personal dupa expulzarea din Europa, ca urmare a otrăvirii de către Serghei Skripal în Salisbury, a zeci de spioni rusi care activau sub acoperire dplomatica.

Opoziția maghiară spune despre IIB ca este „calul troian” al lui Putin și declară că intelegerea guvernului maghiar le permite rușilor să lucreze liber în UE, ceea ce ar putea crea o problemă serioasă pentru securitatea națională.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md