02:10:23 20.01.2021
 
Stiri

Numele lui Stoianoglo, pomenit de doi oameni de afaceri din Comrat. "După ce a fost numit procuror general am fost somați să uităm de datoria de 2 000 000 de euro, că altfel vom avea probleme. Ni s-a spus cu cinci zile înainte de a fi ARESTAŢI"

Actualitate 14.01.2021 16:12 Vizualizări3138 Autor: Ziarul National
Numele lui Stoianoglo, pomenit de doi oameni de afaceri din Comrat. anticoruptie.md


Doi oameni de afaceri din Comrat, Vitalie și Vasile Aladov, au fost condamnați, la finele anului trecut, la ani grei de închisoare pentru huliganism. Cei doi susțin că problemele lor au început după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de peocuror general. Mărul discordiei sunt cca 2.000.000 de euro, sumă pe care ar datora-o familiei lor verișorul procurorului general, Serghei Stoianoglo, șef adjunct de direcție în administrația autonomiei găgăuze, informează anticorupţie.md.


Alexandr și Serghei Stoianoglo resping acuzațiile și spun că frații Aladov ar fi niște infractori. Pe de altă parte, felul cum a fost instrumentat dosarul fraților Aladov ridică semne de întrebare, menţionează sursa citată.

Vitalie și Vasile Aladov sunt oameni de afaceri cunoscuți în autonomia găgăuză. Aceștia au fondat câteva firme care dețin în proprietate o fermă avicolă, o fabrică de procesare și îmbuteliere a vinurilor, sute de hectare de podgorii și terenuri arabile. În 2019, Vasile Aladov s-a înscris în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, însă numele său a fost retras din buletinul de vot pe ultima sută de metri pe motiv că au fost depistate nereguli în listele cu semnături pentru înregistrarea candidatului.

La 21 august 2020, frații Aladov au fost reținuți, iar infracțiunile imputate, conform rechizitorului, ar fi fost comise în zilele de 18 și 19 august 2020.

Procuratura din Găgăuzia i-a învinuit pe frații Aladov de jaf în grup cu producerea prejudiciilor considerabile, amenințarea cu moartea și huliganism agravant. În dosar figurează 11 părți vătămate, dintre care 10 sunt polițiști. Aceștia au solicitat de la cei doi oameni de afaceri prejudicii morale de sute de mii de lei.

Cel mai mult, 250 de mii de lei, pretinde Nicolai Tomailî, șeful poliției din UTA Găgăuzia, care susține că Vitalie Aladov l-a amenințat cu moartea. De fapt, între Tomailî și Aladov există neînțelegeri mai vechi. La Judecătoria Comrat se află în examinare un dosar civil pornit în baza plângerii lui Tomailî, care solicită încasarea pejudiciului moral de la Vitalie Aladov.

Procurorii au cerut pentru frații Aladov 15, respectiv 10 ani de închisoare. Procesul de judecată a durat două luni și jumătate, perioadă în care au avut loc 25 de ședințe de judecată. Vitalie Aladov a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru huliganism și amenințare cu moartea, iar fratele său, la șase ani de închisoare, pentru huliganism. În același timp, celor doi le-au fost aplicate și amenzi de zeci de mii de lei. Instanța i-a achitat pe frații Aladov în partea ce ține de infracțiunea de jaf.

Acuzația principală adusă de procurori celor doi businessmeni este cea de jaf. Paguba materială „de proporții” în cazul fraților Aladov constă în 196 de spaliere, estimate la 4.900 de lei, extrase de muncitorii angajați de Aladov dintr-o podgorie veche. Oamenii de afaceri au procurat și au arendat mai multe cote din podgoria respectivă și au decis să o defrișeze. În ajun, unul dintre frați l-a telefonat pe un antreprenor care arendează câteva cote din podgoria respectivă și l-a anunțat că intenționează să înceapă lucrările de defrișare.

Ironia sorții, Vitalie și Vasile Aladov au încurcat terenurile și au început defrișarea pe terenul vecin. Antreprenorul a chemat poliția și astfel cei doi frați s-au ales cu dosar pentru jaf. „S-au folosit de greșeală pentru a fabrica dosarul. Au urmat provocări ca soțul și cumnatul meu să ajungă după gratii. Ei doar s-au opus abuzurilor poliției, iar aceste acțiuni au fost calificate ca huliganism. Polițiștii au înscenat și un accident rutier pentru a agrava situația. Noi ne-am cerut scuze, am vrut să restituim spalierele și să achităm prejudiciile morale, însă pretinsul păgubaș a insistat ca frații Aladov să fie atrași la răspundere penală”, ne-a declarat Natalia, soția lui Vasile Aladov.


Neînțelegerile din cauza spalierilor nu s-au terminat aici. În timp ce muncitorii lui Aladov defrișau podgoria, antreprenorul care arenda terenul respectiv a chemat poliția, dar și rude ale sale pentru a-i determina pe afaceriști să se retragă de pe terenul arendat de el. Frații, încrezători că este lotul lor, au refuzat să o facă.

Acuzațiile aduse în adresa businesmenilor curg lanț – s-au exprimat cu cuvinte necenzurate și jignitoare, au creat situație de accident rutier și au avariat mașina poliției, i-au tras o palmă unei rude de-a vecinului, au spart roțile unui automobil și unei motociclete.

Frații Aladov susțin într-un glas că totul le-a fost înscenat ca să cadă în plasă. „Eram siguri că sunt terenurile noastre. Nu ne-am retras pentru că nu ne-au prezentat dovezi că sunt terenurile lor. Dar noi arendasem tractorul, angajasem muncitorii și nu voiam să ne pierdem banii. Ei au fost cei care ne-au atacat. Nu am tăiat nicio roată, nu știm de unde au luat-o. Chiar au adus și roțile în sala de judecată. Nu am mai văzut până acum aceste roți. Au spus că au înregistrări video, dar au mințit”, se arată nedumerit Vasile Aladov.

O înregistrare video din 18 august îi surprinde pe Vitalie și Vasile Aladov cum le explică polițiștilor care sunt terenurile lor și le prezintă documente. Polițiștii le cer să înceteze lucrările, dar Aladovii refuză. Aceștia le propun polițiștilor să le arate harta cadastrală a terenurilor și să meargă împreună la cadastru pentru a clarifica situația.

„Dosarul este fabricat la comanda lui Alexandr Stoianoglo”

Vitalie și Vasile Aladov susțin într-un glas că dosarul a fost fabricat la comanda procurorului general, Alexandr Stoianoglo. „Cu mai bine de 15 ani în urmă, familia noastră i-a împrumutat lui Serghei Stoianoglo, verișor drept cu Alexandr Stoianoglo, peste două milioane de euro pentru procurarea fabricii de vinuri din satul Burlacu, raionul Cahul. Serghei Stoianoglo ne-a promis că va înregistra o parte din acțiuni pe firma noastră, în contul datoriei. Dar au trecut anii și nu am văzut nici acțiuni, nici banii. Ne-a fost restituită doar o sumă neînsemnată. Noi am început să cerem insistent să ne fie întorși banii. Am fost și la Alexandr Stoianoglo, acesta fiind și anterior o persoană influentă. El ne-a zis să nu întreprindem nimic și a promis că datoria va fi restituită. Dar n-a fost să fie. Cu patru ani în urmă am depus o cerere în instanță, dar până în prezent nu a avut loc nicio ședință de judecată, nu am fost citați măcar o dată. După ce Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, am fost somați să uităm de datorie, că altfel vom avea probleme. Ne-a spus și un șef de poliție, și Serghei Stoianoglo. Chiar cu cinci zile înainte de a fi arestați, noi am vorbit cu Serghei Stoianoglo și am insistat să întoarcă datoria familiei noastre, dar acesta ne-a amenințat din nou”, ne-a mărturisit Vitalie Aladov.


Gheorghe Aladov, tatăl celor doi businessmeni încarcerați ne-a declarat că este rudă îndepărtată cu familia Stoianoglo, că erau în relații bune și chiar au avut o afacere comună. „Aduceam alcool etilic de la firma Sherif din Tiraspol. Alexandr Stoianoglo știa și ne proteja în măsura posibilităților. El mi-a garantat personal că ne vor fi restituiți banii. Dar la fel ca și Serghei, a procedat foarte urât cu noi”, ne-a declarat Gheorghe Aladov. Acesta ne-a prezentat și câteva contracte de reeșalonare a datoriilor, semnat de el și Serghei Stoianoglo.

Continuarea AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md