20:08:15 21.07.2024
Stiri

NOU // Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor fi obligați să activeze cinci ani în instituțiile din teritoriu unde vor fi repartizați: Statul le va achita cheltuielile de drum

Actualitate 13.06.2024 14:27 Vizualizări1491 Autor: Ziarul National
NOU // Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor fi obligați să activeze cinci ani în instituțiile din teritoriu unde vor fi repartizați: Statul le va achita cheltuielile de drum


Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor fi obligați să activeze cel puțin cinci ani în instituțiile medicale din teritoriu unde vor fi repartizați după absolvirea studiilor. Parlamentul a extins astăzi perioada respectivă, care era de trei ani până acum.

De asemenea, lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate, inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, care au domiciliul aflat în afara localității unde activează, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru navetă, dar și de alte facilități și o indemnizație unică de la stat.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că noile modificări la legislație au drept scop atragerea și menținerea în sistemul medical a tinerilor specialiști, în special în zonele rurale și în orașele mici, unde se atestă о insuficiență de cadre medicale. Ea a declarat în plenul Parlamentului că au fost raportate foarte puține cazuri când absolvenții cu studii superioare de licență în medicină și cu studii postuniversitare de rezidențiat nu acceptă repartizarea în teritoriu.

În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat au fost incluși și tineri specialiști cu studii superioare de licență precum optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.

Menționăm că, în anul 2022, în sistemul sănătății din R. Moldova activau circa 12 600 de medici și 23 687 de personal medical cu studii medii. Un deficit mare de specialiști se înregistrează în medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, medicină de urgență, cardiologie și pediatrie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md