NOI acte de identitate în R. Moldova, începând cu anul 2025: Cartea de identitate a cetățenilor moldoveni, la fel ca în UE
Cetățenii R. Moldova vor avea un nou model de act de identitate de tip card - cartea de identitate, care va fi pusă în circulație până la data de 31 martie 2025.
Cărțile de identitate, similare celor din Uniunea Europeană, vor înlocui actualele buletine de identitate și vor conține un nivel avansat de securitate, vor fi obligatorii pentru toți cetățenii Republicii Moldova începând cu vârsta de 14 ani și nu vor mai avea înscrisă informația despre domiciliul sau reședința temporară a titularului.
Guvernul a aprobat miercuri, 13 noiembrie, un document ce stabilește condițiile tehnice și standardele de securitate necesare pentru punerea în aplicare a noului model de act de identitate, transpunând parțial Regulamentul UE privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație.
Anterior, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a anunțat că în cărțile de identitate va fi încorporat mediul de stocare electronică a datelor, care va include atât datele din formatul tipărit și datele biometrice (imagine facială, amprente digitale), cât și mijloacele semnăturii electronice calificate și certificatele cheilor publice.
Noul tip de acte va fi eliberat cu diferite termene de valabilitate: de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 – 7 ani; de șapte ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 – 14 ani; de zece ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 70 de ani și nelimitat pentru persoanele cu vârsta de peste 70 de ani.
Legea care prevede punerea în circulație la nivel național a noului model de act de identitate al cetățeanului Republici Moldova, Cartea de identitate, a fost votată de către Parlament în luna martie curent.
Avantajele Cărții de identitate pentru cetățeni, prezentate de ASP:
- Cartea de identitate va avea încorporat mediul de stocare electronică a datelor, ce va include certificatul calificat pentru semnătură electronică. Astfel, deținătorul noului act de identitate va putea accesa online serviciile electronice, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile care le prestează.
- Cetățenii care locuiesc peste hotare și dețin o carte de identitate vor putea accesa la distanță serviciile publice prin intermediul platformei digitale guvernamentale.
- Titularii cărților de identitate se vor autentifica în următoarele sisteme informaționale: MSign, MPower, MPass, MNotify, MCabinet, e-Votare, e-Raportare, e-Declarație, e-Factura, e-Licențiere, e-Stare Civilă, e-Achiziții, etc. Cetățenii vor putea semna acte, cereri sau declarații oficiale fără a se prezenta la oficiile instituțiilor publice.
- Informația despre domiciliu/ reședința temporară nu se va conține în cartea de identitate, ceea ce va avantaja cetățenii, deoarece nu va mai fi nevoie ca aceștia să-și preschimbe actul de identitate la fiecare schimbare de adresă.
- Cărțile de identitate vor dobândi o utilitate extinsă, putând fi utilizate nu doar pentru identificarea pe teritoriul Republicii Moldova, ci și ca document de călătorie în țările care le vor recunoaște, în timp, în acest sens (de exemplu, țările membre ale Uniunii Europene).
- Deținătorul cărții de identitate va avea acces la piața unică digitală a UE prin recunoașterea reciprocă a elementelor-cheie, cum ar fi: identificarea electronică, documentele electronice, semnăturile electronice și serviciile de distribuție electronică.
- Posesorul unei cărți de identitate se va putea autentifica și semna documente electronice, contracte, care vor fi valabile și recunoscute în spațiul UE.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi