01:57:07 02.06.2020
 
Stiri

Unirea care ne „dezbină” și kozaciokul care ne „unește”

Politică 12.08.2019 09:29 Vizualizări6158 Autor: Nicolae Negru
Unirea care ne „dezbină” și kozaciokul care ne „unește”


Semne diacritice

Panouri cu debordantul Dodon, pe care scrie „28 ani de independență, 660 de ani de statalitate. La mulți ani, Moldova!”.

Ce harababură e în capul acestui președinte „hibrid”! La doar 28 de ani de independență, de unde se adună 660 de ani de statalitate? E posibilă existența „statalității” fără stat, sub dominație străină? E ca și cum ai spune că virginitatea există și după viol. Între 1812 și 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru era o gubernie, care s-a numit (o perioadă) Basarabia, anii aceștia nu ar trebui să-i scădem din „statalitate”?

În același timp, Președinția lui Dodon anunță că va sărbători, pe 24 august, „75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”? Dacă Moldova a fost „eliberată” în 1944, nu ar trebui să sărbătorim 75, nu 28 de ani, de independență? O „eliberare” fără independență se numește altfel: ocupație. Prin urmare, la 24 august, acum 75 de ani, „Moldova” a fost ocupată, nu eliberată de Armata Sovietică, niște tancuri s-au retras și altele au venit în locul lor, iar sufletele noastre tot sub șenile au rămas. Vă pare un prilej bun de a dănțui pe oasele basarabenilor călcați cu tancurile?

De ce dar președintele Republicii Moldova celebrează „eliberarea”, când de fapt ar trebui să comemoreze ocupația și sutele de mii de victime de după 1944? Se știe de ce: fiindcă e plătit de Rusia. De ce însă acumiștii proeuropeni acceptă să fie complici la falsificarea istoriei în interesul Rusiei? De ce nu îl somează nimeni să înceteze a-și mai bate joc de „demnitate și adevăr”? Doar ni se promitea o guvernare „fără geopolitică”. Sau era vorba doar despre geopolitica pe care nu o agreează Kozak?

Știm deja că „speculațiile unioniste” o supără pe Maia Sandu, fiindcă dezbină alianța blocului ACUM cu Partidul Socialiștilor, dar aflăm de curând că și „limba română” a nimerit în lista temelor politice „dezbinătoare”. În anul acesta aniversar, vom aduce, la 31 august, omagiu Limbii Române, fără a o numi. Va fi ziua limbii noastre anonime. O fi fiind o formă perversă de „demnitate și adevăr”, un PAS înapoi spre „viitorul Moldovei”?

Să fie denumirea unei limbi geopolitică? Nu întotdeauna, dar în cazul nostru e geopolitică pură. A spune „limba română” e cum ai zice că Republica Moldova e România, înseamnă să ștergi cu buretele o jumătate de secol de propagandă rusă, de efort de creare între Nistru și Prut a unui popor și a unei limbi „deosebite” de poporul român și limba română de peste Prut. A spune limba română înseamnă a recunoaște că timp de aproape 50 de ani în RSSM a domnit minciuna.

Sigur, „martorii” Alianței ACUM-PSRM vor spune că nu contează denumirea limbii, contează numai „dezoligarhizarea”, adică un alt fel de a spune că e mai important să avem ce pune pe limbă, decât denumirea limbii. Că numai dacă spui „limba moldovenească” poți bate la poarta pieții rusești etcetera. Dar poate ar fi cazul să socotim mai bine? E logic să mergi la București după împrumuturi și să interzici „limba română”?

Dacă e fără geopolitică, să fie fără geopolitică. Dacă „fără geopolitică” înseamnă întoarcerea în timp, reinstalarea sârmei ghimpate pe Prut, după pofta Rusiei, aceasta este inacceptabil. Exprimându-ne în termeni coregrafici, întrebarea noastră sună așa: hora Uniri ne dezbină, dar kozaciokul ne unește?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


desdichado 12.08.2019 12:31

Exact în țintă, dle Negru: obiectiv, argumentat, cu discernământ!

Dle Negru, 12.08.2019 17:15

Jos pălăria! Spre regret, doar o parte din jurnaliști bat clopotele, văzând derapajele alianței koza-dodoniste. Ca să vezi, cum o serie de trolli acumuști eticheteaza pe aceștea, învinuindui că sunt cumpărați de Plaha.

Ciobanu 13.08.2019 12:50

I-am avertizat pe cei de la Blocul ACUM să nu se înhame cu socialiștii,că sunt foarte periculoși și o să regrete.N-au ascultat sfatul.Acum culeg roadele,iar socialiștii continuă să-și facă de cap.Până când?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md