Unde se întâlnește Brexitul cu separatismul transnistrean


Semne diacritice
Circumstanțele și semnificația „vizitei de lucru” întreprinse de liderul separatist de
Explicația Ambasadei Marii Britanii
Tiraspolul nu a ezitat să profite în plan propagandistic, prezentând lucrurile ca pe un prim pas în direcția spargerii „blocadei” diplomatice și ieșirii reprezentanților „Pridnestroviei” pe arena internațională. Londra s-a văzut nevoită să corecteze efuziunile lui Krasnosleski precum că Marea Britanie sprijină punctul de vedere a administrației separatiste în contextul (geo)politic actual, după ce Kievul și Chișinăul au început să-și coordoneze acțiunile în privința traversării hotarului moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transistrean.
Că gestul Marii Britanii nu este prietenesc e puțin spus, nu e în stilul corect, demn al unui „gentleman” care a influențat cândva codul relațiilor internaționale și e de presupus că a existat un motiv serios ca ea să se abată de la reguli. Petru Bogatu consideră că nu e vorba despre o „stângăcie sau eroare diplomatică”, că „vizita fără precedent” a lui Krasnoselski, și „primirea sa
Sigur, Moscova are imaginație și ne poate oferi niște surprize pe „frontul transnistrean” , dar, din punctul nostru de vedere, comportamentul neobișnuit, „rebel” al Londrei, care nu a dorit să țină cont de sensibilitatea Chișinăului, ar putea avea o cauză mai banală, o motivație cu puțină legătură față de planurile lui Putin în privința Transnistriei, devenită pentru el o povară.
Nu este exclus să fim martorii unei prime manifestări a sindromului Brexit în politica externă, a unei inițiative deocheate, concepută de niște funcționari cu reflexe imperiale „resuscitate”, încurajate de numirea excentricului adept al ieșirii Marii Britanii din UE, Boris Johnson, în funcția de secretar de stat pentru afaceri externe și de retorica Teresei May, pentru care Europa este prea strâmtă.
Problematica transnistreană li s-o fi părut, ca și multor altora, mai ușor abordabilă și, prin urmare, drept un teren potrivit de testare a vechilor abilități de jucători la scară internațională. Ca broscoiul din fabula lui Esop, Londra riscă să se facă de râs, dacă nu va plesni.













































































