16:19:22 19.04.2019
 
Stiri

Un trinom fatal - Erdogan-Dodon-Plahotniuc – este imposibil?

Opinii 02.04.2018 09:16 Vizualizări4503 Autor: Nicolae Negru
Un trinom fatal - Erdogan-Dodon-Plahotniuc – este imposibil?

Semne diacritice

Fiindcă nu există instituție de stat în Republica Moldova să nu fie atinsă de coroziunea neîncrederii generale, orice acțiune neclară a autorităților provoacă imediat un val de suspiciuni, teorii ale conspirației, presupuneri din cele mai sumbre, deloc favorabile unui climat social sănătos. Singura soluție posibilă în acest caz e deplina transparență și informare exhaustivă. Opacitatea, lipsa de informație, secretomania sunt prielnice ideilor, ipotezelor fanteziste ca lipsa oxigenului pentru organismele anaerobe.

Un exemplu proaspăt e reținerea de sâmbătă, pe Aeroportul Chișinău, a lui Turgay Şen, directorul general al rețelei de licee private „Orizont” din Republica Moldova, finanțate declericul turc Fethullah Gulen, fost imam și scriitor, adept al unui islam moderat, fondator al mișcării Hizmet („Serviciu”, în limba turcă), stabilit în SUA. El e și un fel de Soros al turcilor, a investit în bănci, mass-media, construcții și școli, nu numai în Turcia, ci și în Africa, Asia Mijlocie, America, Europa.

Relațiile lui Gulen cu autoritățile turcești s-au deteriorat în 2013, după publicarea unor investigații de corupție, care au fost puse pe seama organizației sale. Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan, cu care clericul vizat a fost cândva aliat politic, l-a dat în urmărire generală și a cerut SUA să-l extrădeze, acuzându-l că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, introducând mișcarea Hizmet pe lista organizațiilor teroriste. Gulen a respins acuzațiile, iar Washingtonul a răspuns că nu i s-au prezentat probe convingătoare pentru a-l extrăda Ancarei.

Modul în care Erdogan a început a se răfui cu presupușii participanți la lovitura de stat a determinat Amnesty Interntional și Humane Rights Watch să recomande guvernelor să evite extrădările adepților lui Gulen către Turcia. Arestarea lui Turgay Şen poate fi și a fost pusă imediat în legătură cu războiul lui Erdogan împotriva activității lui Gulen, inclusiv școlile pe care le-a fondat în diverse țări. De altfel, represiunile dezlănțuite de președintele cu înclinații autoritariste al Turciei, sub pretextul luptei cu puciștii, l-au determinat pe dl Șen să ceară azil politic în Republica Moldova. Să fie acesta răspunsul autorităților la solicitarea sa de azil?

Nu e singura posibilă urmă a complicității autorităților Republicii Moldova cu Erdogan, care a avut, după Putin, cele mai multe întâlniri cu Dodon. Ridică semne de întrebare generozitatea bruscă pe care o manifestă președintele turc față de președintele moldav, oferindu-se să aloce 7 milioane de euro pentru reparația Președinției de la Chișinău. Este vorba despre un împrumut? Dacă da, care e procentul pe care îl va plăti Republica Moldova? Dacă e o donație, care sunt condițiile? Fără îndoială, această tranzacție moldo-turcă nu poate fi realizată, dacă nu există girul Guvernului și, în ultima instanță, al „coordonatorului executiv”. Avem, prin urmare, încă o dovadă - indirectă, dar certă - a unor legături neafișate între Plahotniuc și Dodon.

Dacă lor nu le pasă de drepturile omului, de democrație și reputația statului încăput pe mâinile lor, ar fi ridicol să sperăm că se vor gând la elevii și învățătorii acestor școli. Cu atât mai mult, ei vor evita să verse lumină asupra acestui caz. Am vrea desigur ca aceste presupuneri să nu se adeverească, ar fi bine să greșim, considerând că Plahotniuc și Dodon se pot plia pe o asemenea schemă primitivă, se pot lăsa atrași, pentru 7 milioane de euro, în acțiuni anti-umane, dar după furtul miliardului așteptările noastre cele mai pesimiste sunt justificate pe deplin. Nu există limită a răutăților cu care ne mai pot surprinde guvernanții și politicienii noștri de toate culorile, de la putere și din opoziție. Și atâta timp cât instituțiile statului păstrează tăcerea încăpățânată, fudulă, „semnificativă”, ipotezele, concluziile cele mai urâte rămân valabile. Un trinom Erdogan-Dodon-Plahotniuc ar fi fatal pentru Republica Moldova, dar nu este imposibil.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 02.04.2018 09:41

binom, trinom... voi ati zacalibit lumea bai analistilor! e bun acela care lucreaza, iar cei care au umblat mereu doar cu declaratii si ni se baga pe gat de catre presa si voi analistii sa se duc naibii!

Dragos 02.04.2018 10:02

Binom, trinom...exista! Ca nu degeaba Dodosca si Plahoasca au fost sa i se inchine sultanului Erdogan, drugan cu Putin si cu Victor Orban, noua lor icoana fakkatoare de minuni si de bani. Zis si facut, s-au apucat de capul unui director de liceu. Caci au scoala NKVD-ista, turcitii si filorusii Plahoit si Dodon. Parafrazandu-va, dle Negru...De altfel, represiunile dezlantuite de cocacainator cu inclinatii autoritariste al RMicii, sub pretextul luptei cu mega-oaie Dodoloaie si cu Matusa Corutia, si cu Farmazoana Rasista, l-au determinat pe ineptocratul si criminalul Plahoit sa ceara...protective si bani cu tunul...sub pretextul reparatiei caldirii presedintiei devastate de ... bandele sportive ale Plahoitului, cel care a incendiat Parlamentul si Declaratia de Independenta.

Dorin 02.04.2018 10:30

Toate acestea teorii apar de fiecare data din partea opozitiei si presei de opozitie, in special de la JTV, Nastase si Maia.

Dragos 02.04.2018 10:55

Imi cer scuze de prostia care am scris-o mai sus. Eram inca sub inluienta unor substante psihotropice

Lior 02.04.2018 16:48

In tot acest haos informational recent (2018) am notat on crestere a reportajelor pe Russia Insight si Sputnik referitoare la Rusia si Putin (impreuna). Sa fie oare leagte de alegerile din Rusia numai sau o deviere a atentiei populatiei de la sanctiunile internationale in crestere catre Rusia dupa episodul Salisbury (Martie 1) de otravire cu neurotoxina deci de reasigurare a suportului maselor catre Tzar. Putin si Erdogan nu sunt cu mult diferiti cred din ce au demonstrat in ultimii ani. Ma tem ca NATO va trebui sa ia ceva decizii referitor la Turcia curand - probabil Turcia va lua niste decizii referitor la NATO mai bine zis curand. Unul Tzar cu Ortodoxia Pravo altul Sultan cu Imperiul Otoman. Din pacate ambii domnesc pe niste ruine imaginare ale trecutului si peste niste mase in mizerie economica derutate de haos informativ din care nu se stie ce si in ce sa se creada. Cupa Mondiala din Rusia seamana cu jocurile olimpice de la Munchen din 1938 intradevar zicea B. Johnson (Ministrul de Externe UK). Cred ca va fi boicotata apropo de mai multe state (mai ales din UE). Vom mai vedea ce si cum dar nu arata bine pentru Orientul Mijlociu si pentru cred proximitatea Rusia (i.e. Ucraina eventual Georgia si probabil RM). O deviatie parlamentara spre ``socialisti si rusofoni`` la alegerile din RM cred ca va arunca RM intr-un haos major poate chiar razboi civil - ala de care se teme Dodon asa de mult cel putin din ce zice.

plahoit=dodon=RUSIFICARE 02.04.2018 19:01

plahoit=dodon=”statalism-moldovenism”=RUSIFICARE

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md