14:22:15 29.03.2024
Stiri

Un trinom fatal - Erdogan-Dodon-Plahotniuc – este imposibil?

Opinii 02.04.2018 09:16 Vizualizări5346 Autor: Nicolae Negru
Un trinom fatal - Erdogan-Dodon-Plahotniuc – este imposibil?


Semne diacritice

Fiindcă nu există instituție de stat în Republica Moldova să nu fie atinsă de coroziunea neîncrederii generale, orice acțiune neclară a autorităților provoacă imediat un val de suspiciuni, teorii ale conspirației, presupuneri din cele mai sumbre, deloc favorabile unui climat social sănătos. Singura soluție posibilă în acest caz e deplina transparență și informare exhaustivă. Opacitatea, lipsa de informație, secretomania sunt prielnice ideilor, ipotezelor fanteziste ca lipsa oxigenului pentru organismele anaerobe.

Un exemplu proaspăt e reținerea de sâmbătă, pe Aeroportul Chișinău, a lui Turgay Şen, directorul general al rețelei de licee private „Orizont” din Republica Moldova, finanțate declericul turc Fethullah Gulen, fost imam și scriitor, adept al unui islam moderat, fondator al mișcării Hizmet („Serviciu”, în limba turcă), stabilit în SUA. El e și un fel de Soros al turcilor, a investit în bănci, mass-media, construcții și școli, nu numai în Turcia, ci și în Africa, Asia Mijlocie, America, Europa.

Relațiile lui Gulen cu autoritățile turcești s-au deteriorat în 2013, după publicarea unor investigații de corupție, care au fost puse pe seama organizației sale. Actualul președinte Recep Tayyip Erdogan, cu care clericul vizat a fost cândva aliat politic, l-a dat în urmărire generală și a cerut SUA să-l extrădeze, acuzându-l că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016 în Turcia, introducând mișcarea Hizmet pe lista organizațiilor teroriste. Gulen a respins acuzațiile, iar Washingtonul a răspuns că nu i s-au prezentat probe convingătoare pentru a-l extrăda Ancarei.

Modul în care Erdogan a început a se răfui cu presupușii participanți la lovitura de stat a determinat Amnesty Interntional și Humane Rights Watch să recomande guvernelor să evite extrădările adepților lui Gulen către Turcia. Arestarea lui Turgay Şen poate fi și a fost pusă imediat în legătură cu războiul lui Erdogan împotriva activității lui Gulen, inclusiv școlile pe care le-a fondat în diverse țări. De altfel, represiunile dezlănțuite de președintele cu înclinații autoritariste al Turciei, sub pretextul luptei cu puciștii, l-au determinat pe dl Șen să ceară azil politic în Republica Moldova. Să fie acesta răspunsul autorităților la solicitarea sa de azil?

Nu e singura posibilă urmă a complicității autorităților Republicii Moldova cu Erdogan, care a avut, după Putin, cele mai multe întâlniri cu Dodon. Ridică semne de întrebare generozitatea bruscă pe care o manifestă președintele turc față de președintele moldav, oferindu-se să aloce 7 milioane de euro pentru reparația Președinției de la Chișinău. Este vorba despre un împrumut? Dacă da, care e procentul pe care îl va plăti Republica Moldova? Dacă e o donație, care sunt condițiile? Fără îndoială, această tranzacție moldo-turcă nu poate fi realizată, dacă nu există girul Guvernului și, în ultima instanță, al „coordonatorului executiv”. Avem, prin urmare, încă o dovadă - indirectă, dar certă - a unor legături neafișate între Plahotniuc și Dodon.

Dacă lor nu le pasă de drepturile omului, de democrație și reputația statului încăput pe mâinile lor, ar fi ridicol să sperăm că se vor gând la elevii și învățătorii acestor școli. Cu atât mai mult, ei vor evita să verse lumină asupra acestui caz. Am vrea desigur ca aceste presupuneri să nu se adeverească, ar fi bine să greșim, considerând că Plahotniuc și Dodon se pot plia pe o asemenea schemă primitivă, se pot lăsa atrași, pentru 7 milioane de euro, în acțiuni anti-umane, dar după furtul miliardului așteptările noastre cele mai pesimiste sunt justificate pe deplin. Nu există limită a răutăților cu care ne mai pot surprinde guvernanții și politicienii noștri de toate culorile, de la putere și din opoziție. Și atâta timp cât instituțiile statului păstrează tăcerea încăpățânată, fudulă, „semnificativă”, ipotezele, concluziile cele mai urâte rămân valabile. Un trinom Erdogan-Dodon-Plahotniuc ar fi fatal pentru Republica Moldova, dar nu este imposibil.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md