00:51:00 19.06.2019
 
Stiri

Terminologia Unirii

Politică 24.12.2018 09:26 Vizualizări3729 Autor: Nicolae Negru
Terminologia Unirii

Semne diacritice

Gala „100 de ani în presa românească”, care s-a desfășurat joia trecută la Palatul Patriarhiei, în București, ne-a oferit ocazia să evocăm contribuția presei basarabene la realizarea Marii Uniri și făurirea României moderne. Din păcate, la aproape 30 de ani de libertate, se știe prea puțin despre jurnaliștii care au scris despre Unire, despre perioada interbelică în general, memoria lor mai zace în uitare, deși tabuurile din perioada sovietică nu mai sunt valabile și arhivele sunt mai accesibile ca niciodată.

Regimul ocupant i-a urmărit și i-a vânat pe fiecare în parte, nimicindu-i pe loc sau trimițându-i în Gulag, nici refugiul de peste Prut nu i-a putut salva pe unii. Mașina propagandistică sovietică era setată pe rescrierea istoriei, pe spălarea de creieri și falsificarea memoriei colective, în așa fel încât Unirea să apară ca un act nefiresc, ilegal, iar românismul - ca o plantă exotică pe teritoriul Basarabiei. Accesul la presa din perioada interbelică ar fi subminat efortul deșănțat, irațional, care, de altfel, nu e abandonat nici azi, de a-i transforma pe românii basarabeni într-un alt popor, vorbind o limbă „independentă” de cea română.

Deși nu a existat continuitate între jurnalismul din perioada interbelică și cea postbelică, deși părea că jurnaliștii din RSSM au fost înregimentați cu succes de regimul ocupant, transformați în propagandiști sovietici, în „ostași ai frontului ideologic”, cu prima ocazie, cu primele „dezghețuri” presa a preluat temele unității lingvistice de pe ambele maluri ale Prutului, a apartenenței basarabenilor la spațiul etnic românesc. Aceasta a surprins foarte neplăcut autoritățile comuniste, care instauraseră o cortină de fier pe Prut și se autoamăgeau că românismul nu mai crește în Basarabia. Iluzia că ar putea opri unionismul prin interdicții și amenințări a pătruns de la un timp și în capul lui Dodon.

Astăzi, când ideea Unirii capătă tot mai mult teren, presa are obligația să o „actualizeze”, să o ajusteze ca formă, ca terminologie la realitățile moderne. Nu intri de două ori în apa aceluiași râu. A reclama „România Mare în vechile hotare” pare o pretenție vetustă, revizionistă. La adecvarea terminologică s-a referit, în cadrul Galei, sculptorul Vlad Ciobanu, care a optat pentru o „Românie întreagă sau întregită”.

Să ne ferim a prezenta Unirea ca pe un proiect legat doar de trecut și justiția istorică. Unirea nu e un tribut plătit nostalgiei sau sentimentului de revanșă, ci viitorului. Spre deosebire de „stataliștii” și adepții Uniunii Eurasiatice obsedați, ancorați în trecut, unioniștii sunt niște idealiști cu picioarele pe pământ, pragmatici, dar și entuziaști. Căci, după cum spunea poetul și filosoful american Ralph Waldo Emmerson, nimic măreț nu se face fără entuziasm.

E corect să vorbim despre Unire ca despre un proces firesc, logic, natural în actualul context european, o unire prin integrare, prin realizarea unor proiecte comune, prin crearea unor spații - informațional (despre aceasta s-a discutat la întâlnirea jurnaliștilor de la Chișinău cu membrii redacției PSnews), economic, cultural, social, educațional – comune. Unirea poate reuși numai dacă e concepută ca un proces sincronic, în tangență cu preocupările majore legate de identitatea noastră culturală, de eficiența economică și bunăstare, de securitatea regională și europeană.

PS: Aducem și pe această cale mulțumiri colegilor de la PSnews, unul dintre organizatorii Galei „100 de ani în presa românească”, pentru că ne-a găzduit cu ospitalitate, cu căldură frățească.

PPS: Deși delegația din Republica Moldova a inclus jurnaliști de pe diversele noastre baricade politice, aceasta nu i-a împiedicat să dialogheze, să comunice unii cu alții în mod colegial.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!''Trollul'' :) 24.12.2018 21:53

''Unirea nu e un tribut plătit nostalgiei sau sentimentului de revanșă, ci viitorului'' Foarte frumos spus! Sarbatori fericite domnule Negru si La multi ani! Sarbatori fericite draga Moldova!

Voila 25.12.2018 03:18

Să nu ne autoamăgim nici noi că românismul poate fi adus de undeva în Moldova. Nu poate, nu există un loc mai românesc pe această planetă. Dovadă este faptul că ambele Românii, cea mică şi cea mare, au fost create în Moldova.

Polilogu 25.12.2018 20:05

1 )Mai , cei doi baieti de mai sus ! ARDEALUL UNDE L-AȚI LĂSAT ? Dacă nu era vointa de fier si lupta de 300 de ani a ARDEALULUI pentru constiință natională, nici in ziua de azi nu ar fi existat nicio ROMANIE !! Asa vi se spune vouă la scoală ? 2 ) Terminati cu mascarada cine a facut primul UNIREA !! Terminati cu patriotismul local si statalismul fara sanse ! POPORUL ROMAN DE LA NISTRU P-ÂN LA TISA A FăCUT ROMANIA MARE ! ASA A FOST SI ASA VA FI ! 3)INVATATI ISTORIA ROMANILOR SI A ROMANIEI CEA ADEVĂRATĂ CUM TREBUIE SĂ FIE ! CHIAR DACA LA SCOALA EA VA ESTE PREZENTATA FALS ,PUNETI MANA PE CARTE SI STUDIATI-O ! 4) SE FLUTURĂ MAI NOU DE CATRE DUSMANII ROMANIEI IDEEA CĂ ARDELENII SI BANATENI VOR DESPRINDEREA TRANSILVANIEI DE ROMANIA odata cu constituirea ALIANTEI VESTULUI ( TIMIS, ARAD, BIHOR si CLUJ ) ASA CEVA NU SE VA INTAMPLA NICIODATĂ !ABSOLUT SIGUR ! In ciuda faptului ca Ardealul si Banatul sunt mai dezvoltate economic , social si cultural ! 5) ”Soarele pentru toti romanii de la BUCURESTI răsare ” a spus acum peste 150 de ani marele scriitor IOAN SLAVICI ! El este chiar din Aradul meu natal si asta noi nu uităm niciodata pentru ARADUL a fost 80 de ani Capitala POLITICA a tuturor ardelenilor si banatenilor si aici a functioanat PNR si a luat ființă CONSILIUL DIRiGENT AL ARDEALULUI in noiembrie 1918 odata cu GARDA NATIONALĂ ROMANă .Nu vom uita niciodata ca pe langa atatea edificii romanesti ale Aradului care au fost construite pe banii si cu sufletul nobil al basarabeanului VASILE STROIESCU din EDINEȚ, tot cu ajutorul lui banesc s-au format si primele batalioane ale Garzii Nationale Romane la ARAD !

Pentru domnu` Polilogu 26.12.2018 16:07

In afara de faptul ca sunt de acord cu tot ce ati scris mai sus, nu am inteles de unde ati tras concluzia din ce am scris in primul comentariu de sus ca as gandi altfel? Nu am facut decat o remarca la randurile bine spuse de domnul Negru.

Andrei Bunu 27.12.2018 18:56

Pentru dl Negru, in calitate de analist politic, o provocare in Anul care vine vijelios peste noi: incearca sa stabilesti o conexiune intre acea "asezare violenta" a ordinii mondiale despre care vorbeste dl Geoana in materialul publicat la adresa https://evz.ro/geoana-romania-divort-sua-ue-asia.html si intre ceea ce se intampla cu Romania, dar si cu...Republica Molotova. Imi permit sa folosesc aceasta ultima expresie cat inca nu au aparut Legi ce interzic astfel de expresii. Este o tema care ar fi pacat sa o ignoram.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md