08:56:22 20.01.2021
 
Stiri

Silvia Radu, un Dodon în fustă?

Opinii 26.01.2018 09:27 Vizualizări4685 Autor: Nicolae Negru
Silvia Radu, un Dodon în fustă?


Semne diacritice

Cu mai mulți ani în urmă, am fost martorul involuntar al unei discuții telefonice penibile: o colegă, pe care o consideram și care ne făcea să credem că e, cel puțin, „proeuropeană”, vorbea cu soțul ei, stabilindu-i o întâlnire „pe prospect Lenina”. A fost neașteptat și neplăcut pentru mine să aflu că, după douăzeci de ani de independență, o persoană de vârsta și educația ei nu renunțase la denumirea sovietică a străzilor din Chișinău.

Zilele trecute, un sentiment asemănător de penibil mi l-a provocat primărița interimară a Chișinăului, Silvia Radu. Aflându-se, pe data de 24 ianuarie la Iași, ea s-a disociat, cu morgă statală, de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române. „...Nu pot să îmi încep discursul, fără a vă spune încă de la început „La mulți ani!” de ziua dumneavoastră, când serbați Mica Unire - Unirea Principatelor Române, realizată la 1859, momentul în care s-au pus bazele formării statului român modern”, - astfel și-a formulat ea, cu alint managerial, rolul de observator, de „lăturaș”, la o festivitate străină.

Prin acest gest, care mi s-a părut cel puțin nepoliticos - acceptând invitația pentru sărbătoarea din 24 ianuarie, ea și-a asumat în mod automat și rostul ei – doamna Silvia Radu ne-a dezamăgit înainte să fi reușit să-și demonstreze capacitățile administrative promise. Astfel, ea calcă cu mult tupeu în gropile „stataliștilor” și „patrioților” de județ, excitați de Moscova. După episodul de la Iași, nu m-aș mira ca și primărița noastră interimară să folosească în familie toponimele sovietice ale Chișinăului.

Totuși, faptul că cineva se crede manager, nu ar trebui să-l împiedice să fie un pic mai simțit, mai atent față de interlocutori și – de ce nu? – un pic mai sensibil față de momentele culturale, spirituale importante, definitorii ale poporului din care face parte (pentru a le putea înțelege și pe cele ale omenirii în general).

Simțind probabil o schimbare de atitudine a ieșenilor „înfrățiți”, primărița Chișinăului, ajunsă în funcție prin manevre de culise, a încercat să dreagă busuiocul, pomenind despre „Centenarul Marii Uniri” și „legătura de sânge dintre noi”, dar nu cred că i-a mai putut convinge pe cei prezenți la solemnitate că chiar crede ceea ce spune.

Oricum, chiar dacă ești manager adevărat și te consideri moldovean, e bine să știi că Unirea dintre Moldova și Valahia este un eveniment important, o mare sărbătoare și pentru noi, cei de dincoace de Prut.

Ca să înțelegem aceasta, ne poate ajuta o analogie: să ne imaginăm care ar fi fost soarta limbii și culturii ruse, dacă Cnezatul Moscovei nu reușea, prin foc și sabie, să-și supună celelalte cnezate rusești, și Moscovia, rebotezată apoi în Rusia, nu apărea ca stat.

Unirea din 1859 s-a produs fără vărsare de sânge, prin puterea ideii unității de neam, prezentă în toate cronicile moldovenești. Da, a fost un proiect politic și geopolitic, dar mai întâi de toate a fost un proiect intelectual, cultural și spiritual, care a vizat „întreaga seminție românească”, inclusiv basarabenii. Spunea, Mihail Kogălniceanu, în 1843, în deschiderea cursului său de istorie de la Academia Mihăileană din Iași: „Eu privesc ca patria mea toată acea întindere de loc unde se vorbește românește și ca istoria națională istoria Moldaviei întregi, înainte de sfâșierea ei, a Valahiei și a fraților din Transilvania”. Această frază era cenzurată de cerberii sovietici.

Deși eram rupți cu forța armelor de trupul Moldovei, evenimentul din 1859 a luminat și destinul basarabenilor, speriind întunericul din „închisoarea popoarelor”, ajutându-ne să supraviețuim din punct de vedere identitar (nu sunt sigur că aceasta contează pentru primărița Silvia Radu). Dacă nu era Unirea din 1859, nu era nici Mare Unire din 1918.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Dragos 26.01.2018 11:01

Silfida (B)Radu este, ce mai tura-vura, scula profesioanala a proxenetului, criminalului si a cocainatorului Plahatniuk-balamuc, demn de tumurluk. L-ati vazut, auzit, cumva, pe interlopul kremlinez si rossofil convins sa denunte odiosul pact nazisto-comunist? L-ati vazut, insa, pe 9 mai, pe acest pizdilic romanofob si eurofob, sarbatorind cu mult fast si cu bale vaginale "eliberarea", adica salutand ocupatia.

Vitalie 26.01.2018 11:37

Cu a cui cap trăiește această s.r.?Cine ia scris acest discurs?Cu astfel de mentalitate ea ar putea să lucreze doar la o fermă de porci din colhozul /puti ilicea/.

Elvira 26.01.2018 12:39

Dle Negru, de-abia acum, alaltaieri adica, ati observat ceva in neregula cu aceasta doamna? Dar 'vorba merge', dar 'parcul Puskin' si alte perle, care au mai iesit din gura ei, nu au ajuns la urechile domniei voastre? Cum a nimerit ea pe scaunul de primarita interimara stie toata lumea, dar cum de a fost managerul unei companii private straine, una dintre cele mai mari din Moldova? Asta-i intrebarea. Nu-ti ramane decat sa te crucesti.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md