16:50:01 20.05.2019
 
Stiri

Plahotniuc trimite scrisorele Maiei Sandu, dar îl iubește în taină pe Dodon?

Politică 04.03.2019 09:09 Vizualizări5209 Autor: Nicolae Negru
Plahotniuc trimite scrisorele Maiei Sandu, dar îl iubește în taină pe Dodon?

Semne diacritice

Deși Plahotniuc trimite „scrisorele” Maiei Sandu și lui Andrei Năstase, conținutul acestora pare să fie adresat liderilor PSRM. Nici principiile, nici prioritățile viitoarei coaliții de guvernare, pe care și-ar dori-o PD, nu include sintagma „integrarea europeană” sau „viitorul european” al Republicii Moldova.

Vorbe plăcute pentru Moscova

Se vorbește despre „Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană” (o „preocupare majoră” care necesită o sporire a „ritmului acțiunilor”), despre „realizarea tuturor reformelor după cele mai bune modele occidentale”, dar fără a se contura vreo perspectivă de aderare la UE.

În schimb, este folosită frazeologia plăcută lui Dodon și Moscovei: „adoptarea orientării politice Pentru Moldova, care va prevala în fața oricărei alte orientări politice de partid sau personale”, o „politică externă multivectorială”, într-o subtilă, nepronunțată, dar evidentă opoziție cu „orientarea europeană”.

Republica Moldova rășchirată din nou

Avem în față încă o încercare ipocrită de a crea impresia că PD rămâne proeuropean, când de fapt se întoarce la vechea politică „agrariană”, apoi comunistă, a „vițelului blând” păscând într-o zonă „a nimănui”, la efortul absurd de a ne plasa în două bărci concomitent, la „crăcănarea” primejdioasă a Republicii Moldova între UE și Rusia. Primejdioasă, fiindcă redevenim astfel o pradă la îndemâna imperialismului rus aflat în agonie, imprevizibil, agresiv.

În acest context, refuzul blocului „ACUM” de a se angaja în negocieri cu PD, împingându-l în brațele PSRM, se înscrie perfect într-un eventual scenariu de sacrificare a Republicii Moldova, prin realizarea unui plan care nu prevede intrarea Republicii Moldova în UE, ci rămânerea ei, alături de Ucraina, într-o zonă „neutră”, în „cordonul sanitar” dintre UE și Rusia. Iar sacrificarea respectivă presupune, în primul rând, o reglementare a problemei transnistrene în cheia dorită de Rusia, o federalizare care să nu se numească federalizare. Proiectul în cauză a și fost propus, prin intermediul lui Dodon, la Munchen.

Jocul „ACUM”

O implicare a PAS (în special) și PPDA la guvernare ar împiedica conlucrarea armonioasă între Plahotniuc și Dodon pe această direcție. Unii viitori deputați din blocul „ACUM” (Igor Munteanu, în primul rând) au formulat opinii critice privitor la concesiile („pașii mici”) făcute de guvernarea PD (nu fără presiune externă), în favoarea separatiștilor, adică a Rusiei.

Să fie decizia nefirească, bizară, împotriva naturii politice, de a rămâne în opoziție, luată de „ACUM”, una proprie sau a fost încurajată cumva din afară? Fac liderii „ACUM” în mod inconștient sau conștient, la sugestia unor sfătuitori interesați, jocul neparticipării la guvernare, pentru a nu bloca formarea coaliției PSRM-PD?

Fervoarea antioligarhică falsă

Răspunsul la această întrebare ar trebui să-i preocupe pe viitorii deputați, dar și pe membrii partidului care se pretind a reprezenta o clasă politică nouă, dar și pe noi, ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova. Fixația anti-PD, menținută de „ACUM” printr-o campanie intransigentă, demascatoare, prăpăstioasă, amestecându-se informații adevărate cu altele inventate (cum ar fi cea cu otrăvirea liderilor „ACUM”), ar putea să ascundă contribuția la formarea unui guvern care să accepte tranzacția dintre Berlin și Moscova în problema transnistreană.

Dacă PD simulează dorința de a forma o coaliție cu blocul „ACUM”, acesta, la rândul său, posibil simulează dorința de a rămâne în opoziție. Și doar socialiștii nu pot simula nimic, lor le e prescris să fie „responsabili”, să se comporte „natural” și să fie disponibili pentru un mariaj inevitabil cu PD.

PS: Aflu cu întârziere că propunerea de a ieși din cercul vicios al votării „răului mai mic” îl dezechilibrase pe un blogger respectat, acesta considerând opinia mea drept abdicare morală și demers electoral ascuns în favoarea PD. Deși logica e fisurată, primitiv-bolșevicească, e în firea omului să le atribuie altora propriile „însușiri”. Dar e și caraghios, jalnic, jenant să te consideri superior unor colegi doar pentru că au refuzat, spre deosebire de tine, să aleagă între un hoț mai mic și altul mai mare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!timofei 04.03.2019 09:29

Plahotniuc ii ”iubeste” pe toti pe rand si bine face! Succese lui ca sa scape tara de clanurile anti-europene!

Mihai 04.03.2019 09:56

Nu ar fi prima data cind PAS si PPDA dau apa la moara socialistilor si de ci si a Rusiei.

Vasile 04.03.2019 10:03

Într-un cuvânt, dacă e Plahotniuc e o curvă politică care tinde să se culce cu cine îi va fi mai bine, dar și să ste el deasupra, în opinia lui N. Negru ACUM ar trebui să se culce cu acestă curvă penrtru că vezi, scopul scuză mijloacele. O logică total perversă a unui om cu moralitate perversă.

p.u Vasile 04.03.2019 10:53

In politică contează moralitatea, dar mai mult rezultatul final. Daca ACUM ar merge cu pd-ișii la guvernare, impunând condiții concrete, care ar asigura vectorul european - de ce nu ? Daca vor sta în opoziție, mai mult ca posibil se va uita de ”ACUM” în pururi ! N.B. Este un aforism cu o oarecare tangență la situația dată: ”Doamna care și-a păstrat virginitatea toată viața va nimeri neaparat in iad !”

E.Sardaru 04.03.2019 11:35

Dl. Negru, Dumneata n-ai votat Blocul "ACUM" - de ce vorbești în numele alegătoriilor acestei formațiuni. Eu care am investit votul meu în Blocul "ACUM" -nu doresc guvern Plahatniuk + "ACUM". Dacă "ACUM" va fi consecvent, la alegeri următoare iarăși va primi de la mine vot de încredere. Numa i speria cititorii cu alta formațiunea de "dreapta". Ghimpi, Chirică, Țăranu, Salaoru, Pavliucenko, Uratu, Mocanu și alții - sunt cadavre politice. Alte proiecte alea plahatniuk - la fel sunt moarte din start - bani irosiți în Van, cum spunea un cunoscut - дурная работа. Coaliția intre Plahatniuk și Dodong a fost formata înaintea alegerilor parlamentare, drept dovada: operațiunea comuna FSN-ului rusesc"Наташа" cu alegători transnistreni - fără acordul politiei moldovenești era imposibil de realizat. încerca sa treci autovehicul cu oameni prin posturi politiei moldovenești - te opresc îndată/ Înțelegerea intre rusi și plahatniuk era următoare - socialiștii: votul național - plahatniuk votul uninominal - au împărțit "frățește". Dl. Negru - Zadarnica încercare sa dai vina pe liderii blocului ACUM. Плохо работайте товарищ. Не заслужил пайку, не заслужил...

realist 04.03.2019 13:02

Dodon se iubeste cu Nastase inca din 2015. Ori ati uitat cum se cuprindeau in PMAN?

Moșul 12.03.2019 07:16

Tare dorește Negru să se ”culce sub Plahotniuc” la fel ca ”drugul” său Bogatu, dacă până acum mai spera că va reveni ”schimbarea” și el va fi mai presus ca Bogatu , acum mai nu strigă în gura mare să fie și el acceptat de Plahotniuc ca al său

da 13.03.2019 12:47

eu am votat cu gindul la Pas,dar acolo sa instalat Andruhan cu scheletele lui,incotro mergem d-le Munteanu

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md